KERİM UĞUR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menemen Türkelli'de kurduğu Avrupa Birliği standartlarındaki mezbahanın açılışı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu memlekette tarım, ekonomimizin önünü açabilecek, yoksulluğun belini kırabilecek, enflasyonu aşağıya çekebilecek tek reçetedir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menemen Türkelli’de kurulan mezbahanın açılışına katıldı. Tesisin; “Gıda Hijyeni ve Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları” yönetmeliklerine uygun olarak Avrupa Birliği standartlarında ve Aliağa, Foça, Karşıyaka, Menemen ilçelerine hizmet vermesinin planlandığı belirtildi.

Tesisin açılışın törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları, belediye bürokratları, üretici birlikleri, muhtarlar ve yurttaşlar katıldı.

Açılış töreninde yaptığı konuşmasında üreticiye seslenen Soyer, şunları söyledi:

“Gerçekten bu memlekette tarım ekonomimizin önünü açabilecek, yoksulluğun belini kırabilecek, enflasyonu aşağıya çekecek tek reçetedir. Tarımdan başka bu memleketi düze çıkaracak başka gücümüz yok. Sadece büyük miktarda üretim yapan üreticilerin, fabrikaların, sanayicilerin yaptığı tarım değil. Küçük üreticinin, çiftçinin yaptığı tarımdır bu memlekete nefes aldıracak olan. 100 yıl önce bu vatanı düşmandan temizleyen Mustafa Kemal Atatürk ve atalarımız, ilk yaptıkları İktisat Kongresi’nde önemli kararlar almışlar. Sümer Banak, Eti Bank, şeker fabrikaları... Bunların hepsi 1923’te karar altına alınmış, fabrikalar hayata geçmiş. Daha o zamandan görmüşler ki ancak kendi kendine yeten bir ekonomi refahın mümkün olmasını sağlar.”

Bugün hangi noktaya geldik? Bir zamanlar kendi kendine yeten dünyanın yedi ekonomisinden biriydik. Yerli ve milli hamasetini hiç durmaksızın sürdürenler bizi hangi noktaya getirdi biliyor musunuz? Bugün Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tahıl koridoru açıldı deniyor ya... Bir gemi geçiyor, bayram ediyoruz. Biz üretirdik be o tahılı; kimseye muhtaç değildik. O tahılı bu memleketin bereketli topraklarında köylü üretiyordu. Şimdi bir gemiyi geçirdik, oradan oraya gönderdik diye bayram ediyoruz. Yok öyle yağma! Bu hikâye bir kader değil, mecburiyet de değil. Topraklar orada duruyor, güneşimiz, yağmurumuz duruyor. İklim krizine rağmen hala üretim yapmak mümkün. Bütün bunları yapacağız.”

Büyükşehir olarak üreticinin yanında olarak destekleri sürdürecekleri kaydeden Soyer, şunları söyledi:

“Devlet kamu giderek bu işlerden çekilirken biz neden giriyoruz? Çünkü kamunun hakkını savunacak devlet kalmadı. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi sonuna kadar üreticinin yanında olmaya devam edecek. Sizin varlığınız yüzünüzün gülmesi bizim için en kıymetli hedeftir. Çok dertlisiniz biliyorum, sizin derdinizle dertlenen ve size dermen olmak isteyen bir belediyeniz var. Tarım bizim en büyük önceliğimiz çünkü tarımda nefes aldırabilirsek, üretmeye devam edebilirse bu kardeşlerim şehirli de nefes alacak köylü de. Bütün krize rağmen biz yanınızda olmaya devam edeceğiz. Başımızın üstünde yeriniz var. Yepyeni bir ülkeyi de beraber kuracağımızı biliyorum. Cumhuriyetin ikinci yüzyılını, atalarımızın bize bıraktığı mirası demokrasi ile taçlandırarak bu hikâyeyi değiştireceğiz. Bu ülkede kimse sefaleti hak etmiyor. Yanlış politikalar ve cebi duymayan politikacılar nedeniyle bu noktadayız ama bu hikâyeyi değiştireceğiz. Çok az kaldı bir şey değişecek her şey değişecek.”

Törende konuşan genç üreticilerden Ahmet Utku Asman ise törende, “Bizim sesimizi burada duyurduğu için Başkanımız Soyer’e teşekkür ediyorum. Başka bir tarım mümkün diyerek çıktığı bu yolda yaptığımız için özel olduğunu bize göstermesi çok değerli. Sesimiz nefesimiz kesilmek üzereyken başkanımız bize yetişti. İyi ki varsınız, iyi ki başkanımızsınız. Küçükbaş üretici gerçekten nefes aldı başka bir tarım mümkün vizyonu ile” dedi.