İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Mart arasında “Yeniliğe Davet” sloganıyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, bugün Gençlik Forumu ile başladı. Bir hafta boyunca sürecek kongrede, Türkiye’nin başta ekonomi olmak üzere birçok sorunu konuşulacak.

Tunç Soyer, kongreye ilişkin ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. 

Soyer, “Biz ağustos başında başlattık İktisat Kongresi ile ilgili hazırlık çalışmalarını. İşçi, çiftçiler, sanayicileri, esnaf ve tüccarlar yüzyıl öncesinde olduğu gibi bir araya geldiler. Her biri 6-7 saat süren 21 ayrı toplantı yaptık. Geleceğin Türkiye’sine ışık tutacak 54 ilke ve 192 karar aldılar. Son safhasını 15-21 Şubat arasına bırakmıştık. Ama deprem nedeniyle erteledik. Bugün o ertelediğimiz toplantıyı gerçekleştiriyoruz” dedi.

"NİYETİMİZ BUGÜNÜN SİYASAL İKLİMİNDE GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNE IŞIK TUTMAK"

Toplantıların 3 ana aksının olduğuna dikkat çeken Soyer, şöyle devam etti:

“Birinci aksı; 180 sivil toplum kuruluşu, vakıf ve derneğin 500 delegesiyle yaptığımız o toplantılar bu bir haftalık zaman dilimi içinde sonlanacak. O delegasyonlar, bilim insanlarının yaptığı kavramsallaştırma ve revizyon çalışmalarının son halini etüt edecekler ve son şekline getirecekler kararlarını.

İkinci günde de birbirlerinin kararları üzerine müzakere yapacaklar. 21 Mart’ta da son gün tüm hazirunun önünde tek tek oylayacağız. Bir nihai metne ulaşacağız. İkinci aksı; o gün, yüz yıl önce olmayan birtakım yeni iktisadi dinamikleri işin içine sokmak için forumlar düzenledik. Sokak iktisadı, sanat iktisadı gibi. Gençler, kadınlar gibi yeni forum başlıkları tespit ettik. O forumların bu hafta içinde sonlandığını göreceğiz. Onları da bu nihai metne aktarma fırsatı bulacağız.

Son olarak da dünyanın çeşitlik yerlerinden ünlü bilim insanları, siyasetçiler, Türkiye’den çok değerli akademisyenler, siyasetçiler, siyasi partilerin genel başkanları… Onlar katılacaklar. Hem dünyadan ilham almamıza imkân verecek hem vizyonumuzu genişletecek çok değerli sunumlar gerçekleşecek bu bir hafta boyunca. Özetle 8 aydır sürdürdüğümüz çalışmalar 15-21 Mart tarihleri arasında bu son etap çalışmalarla tamamlanmış olacak. Niyetimiz bugünün siyasal ikliminde geleceğin Türkiye’sine ışık tutmak ve yüz yıl önce atalarımızın o yanmış, yıkılmış coğrafyada ortaya çıkardıkları Cumhuriyet mucizesi gibi yepyeni bir Türkiye’nin ipuçlarını bugün ortaya koymak ve geleceğe ışık tutmak.

"GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ DEMOKRATİK, ADİL, MÜREFFEH VE ÖZGÜR BİR TÜRKİYE OLACAK"

Demokrasinin öne çıkacağı bir zemin oluşturmak istiyoruz. Yani katılımcı, şeffaf ve yukarıdan aşağıya dikte edilmeyen, aşağıdan yukarıya yükselen ve siyasetçilerin iradelerini şekillendiren süreçler olmasını istiyoruz. Gençlerin forumunda da kadınların forumunda da aynı sonucu aldığımızı söyleyebilirim. Özetle geleceğin Türkiye’si demokratik, adil, müreffeh ve özgür bir Türkiye olacak.”