Rus bir pilotun güzelliği ile dikkat çeken sevgilisi 'Maria' Rus ve Ukraynalı istihbarat ajanlarının birbirlerini alt etmeye çalıştıkları bir casus operasyonunun merkezinde yer aldı.

“BAŞARISIZLIĞA UĞRADILAR”

Rusya bugün hava kuvvetlerine yapılan cüretkâr bir komplonun başarısızlığa uğradığını açıkladı.

Kremlin, Rus pilotların kaçması ya da savaş uçaklarını Ukrayna'ya götürmesi için kurulduğu iddia edilen planın arkasında İngiltere ve Ukrayna istihbaratı olduğunu belirterek, Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü'nün bir çalışanı ile pilotlarından biri arasındaki yazılı ve sesli iletişimleri ele geçirdiklerini iddia etti.

Kiev istihbaratının daha önce de Rus pilotları yüklü miktar para ya da Avrupa vatandaşlığı vaadi ile işe aldığı biliniyor. Raporlar Rus pilotların askeri uçaklarıyla iltica etmek için 2 milyon dolara varan yüklü paralar kazanabileceğini belirtiyor.

Ancak operasyonun merkezindeki Rus pilotun kendisine göre 'fazla güzel' sevgilisi Maria operasyonun düşünülenden çok daha karmaşık olduğunu ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin de (FSB) kendi önlemlerini aldığını ortaya koydu.

“KIRMIZI BAYRAK”

İngiliz araştırma kuruluşu Bellingcat için çalışan Bulgar gazeteci Christo Grozev'e göre uyumsuz çift adeta bir 'kırmızı bayrak' gibi gizli planları ortaya çıkardı.

Bulgar gazeteci hazırlayacağı belgesel için bir süredir Rus askerlerin kaçmasını sağlayan Ukraynalı eski ajanları takip ettiğini vurguladı ve "Rus pilotun sevgilisinin kendisi için fazla güzel olduğunu ve onun Rusya Federal Güvenlik Servisi ile bağlantılı olduğunu anlamam sadece 5 dakikamı aldı. Ukraynalılar da bunu gördü" şeklinde konuştu.

“RUSYA DURUMU FARK ETMİŞ”

Şimdiye kadar işleyen plana göre Ukrayna ile anlaşan Rus pilotlar kaçışlarını doğrulamak için kokpitlerinden iletişime geçip Ukraynalı yetkililere video ve fotoğraflar atıyordu. Ancak bir süre sonra Rus pilotların davranışlarında değişiklikler görüldü.

Grozev Rusya'nın durumu fark ettiğini ve Ukrayna'dan bilgi almak için pilotları eğitmeye başladığını belirterek, "Her iki taraf da diğerinden maksimum bilgi almaya çalışırken, onları maksimum dezenformasyonla beslemeye başladı" dedi ve ekledi;

"Sonunda FSB Ukraynalıları kandıramadıklarını anladı ve Ukraynalılar da artık Rus pilotları alamayacaklarını anladı ve operasyon sona erdi."

TÜM ZAMANLARIN EN TUHAF İSTİHBARAT OPERASYONU

Grozev, operasyonun merkezinde olan Rus pilotun sevgilisinin 'kiralık bir sevgili' olduğunu ve Ukrayna'nın da bunun farkında olduğunu belirtti ve ekledi;

"Pilot, kız arkadaşının geçmişi hakkında hiçbir şey bilmiyormuş gibi görünüyordu. Kız arkadaşı ise erkek arkadaşı kaçmak için Ukrayna ile görüşmelere devam ederken ondan aldığı bilgileri FSB'ye aktarıyordu"

Grozev 'Tüm zamanların en tuhaf istihbarat operasyonlarından biri' olarak tanımladığı olayın detaylarını hazırladığı belgeselde anlatacağını belirtti.