Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 0,5 oranında arttı. Yıllık artış da yüzde 7,8 olarak hesaplandı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 13 milyon 560 bin 968 kişi iken, 2023 yılı ocak ayında 14 milyon 625 bin 242 kişi oldu.

TÜİK, ocak ayı ücretli çalışan istatistiklerini bugün açıkladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin verilerin derlenmesini etkilediğini belirten TÜİK, “Ücretli çalışan istatistiklerinin hesaplanmasında muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiştir. Bu nedenle, 2023 ocak ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 4,48'dir” açıklamasını yaptı.

TÜİK’in ücretli çalışan sayısına dair verileri şöyle:

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI AYLIK OLARAK YÜZDE 0,5 ARTTI: Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; ocak ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,2 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 3,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,3 arttı.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI YILLIK YÜZDE 7,8 ARTTI: Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 13 milyon 560 bin 968 kişi iken, 2023 yılı ocak ayında 14 milyon 625 bin 242 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 4,9, inşaat sektöründe yüzde 18,1 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 7,9 arttı.”