Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonraki durumu yansıtmadığını belirttiği verilere göre, Tüketici Güven Endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında arttı.

TÜİK; Merkez Bankası iş birliğiyle yürüttüğü Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarını bugün açıkladı. TÜİK açıklamasına, "Tüketici Eğilim Anketi verilerinin önemli bir kısmı 6 Şubat 2023'ten önce derlendiği için sonuçlar büyük ölçüde deprem öncesi durumu yansıtmaktadır" notunu düştü.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Tüketici Güven Endeksi, deprem öncesi durumda dahi ekonomide kötümser havanın sürdüğüne işaret eden 100 puanın gerisinde kaldı. 

Tüketici Güven Endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında arttı. Böylece, ocak ayında 79,1 olan endeks, şubat ayında 82,5 oldu.

GELECEĞE DÖNÜK BEKLENTİLER İYİLEŞTİ

TÜİK ve Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşların geleceğe dönük beklentilerinde iyileşme kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönemde hane halkının maddi durum 79,9’dan 84,2’ye, genel ekonomik durum beklentisi 82,7’den 85,8’e yükseldi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi de ocak ayında 92,2 iken bu oran şubat ayında 94,5’e yükseldi. 

Aylık olarak yapılan Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor. Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi’nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.