Türk Tabipleri Birliği (TTB) Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ve Muğla Tabip Odası, “Muğla ve İlçelerinde Orman Yangınları Hızlı Değerlendirme Raporu” hazırladı. 

2 Ağustos 2021 tarihinde yangın alanına giden TTB ve Muğla Tabip Odası üyeleri tarafından hazırlanan raporda, bölgede sağlık hizmeti sunumuna ilişkin bir aksamanın yaşanmadığı ifade edildi. 

"SAĞLIĞIN TÜM BİLEŞENLERİ TAKİP EDİLMELİ"

Raporda, “İçinden geçtiğimiz pandemi süreci nedeniyle yangın bölgelerinin tümünde aşı tedariki ve saklanmasının; yangına müdahale eden ekiplerin salgına karşı olabildiğince korunması için en uygun önlemlerin alınmasının çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Orman yangınları tüm canlıların sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen ciddi bir ekoloji ve halk sağlığı sorunudur; sağlığın tüm bileşenleri hassasiyetle takip edilmelidir” denildi.
 
MA'nın aktardığına göre, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından TTB’ye verilen bilgilere göre; 29 Temmuz 2021 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesi Armutalan ve İçmeler mahalleleri, Milas ilçesi Kuyucak Mahallesi ve Köyceğiz Asartepe bölgelerinde ormanlık alanda yangınlar meydana geldi. AFAD tarafından verilen bilgilere göre; Muğla ili genelinde meydana gelen yangınlarda bir kişi hayatını kaybetti, 49 kişi de yaralandı.

56 TRAFODA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Yangınların aşırı sıcak, kuru hava ve rüzgârın etkisiyle kısa sürede yayıldığının belirtildiği raporda, yangınların hâlâ kontrol altına alınamadığını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:
 
"Etkilenen nüfus hakkında kesin bilgiye ulaşamamak ile birlikte tahliye edilen bölgedeki insanların barınma sorununun an itibariyle yakınları, kaymakamlık, belediye gibi kurumlar tarafından giderildiği; Menteşe ilçesinde 2 bin, Milas ilçesinde 168 ve Marmaris ilçesinde 25 kişi kapasiteli alanların hazırlanıldığı öğrenilmiştir. AFAD tarafından verilen bilgilere göre Muğla il genelinde meydana gelen yangınlar nedeni ile 56 trafoda elektrik kesintileri meydana gelmiştir.
 
"283 KİŞİ TABURCU EDİLDİ"

Marmaris Devlet Hastanesi’ne başvuran sayısının raporun hazırlandığı güne kadar 286 olduğu belirtilmiştir. 283 taburcu edilirken, diğer başvurulardan bir tanesinin kafa travması ve diğerinin ise femur kırığı nedeniyle tedavilerinin devam ettiği, yanık nedeniyle başvuran bir kişinin de İzmir’e sevk edildiği bildirilmiştir. 

Yangın söndürme çalışmasına gönüllü destek veren bir yurttaşımız, ilk gün hayatını kaybetmiştir. Ayaktan tedavi edilen yurttaşlarımızın çoğunun başvuru nedeni, yanık yaralanmalarıdır. Turunç Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) Kriz Koordinasyon Merkezi’ne dönüştürülmesi nedeniyle hizmet veremediği, diğer tüm sağlık kurumlarının çalışmaya devam ettiği belirtilmiştir. Aşılamada aksama olmaması için diğer ASM’lerin, hastanelerin ve gezici mobil ekiplerin çalışma yürüttükleri belirtilmiştir."