Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 20 Mart 2021 tarihinde kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılma kararına karşı açılan dava öncesi Türkiye Barolar Birliği, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Tüm meslektaşlarımızı 28 Nisan’da Ankara’ya Danıştay’daki bu tarihi duruşmada bir arada olmaya, destek ve dayanışmaya bekliyoruz” açıklaması yaptı.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin, 20 Mart 2021'de 9 No’lu Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilmesinin ardından barolar ve sivil toplum kuruluşları süreci yargıya taşımıştı.

Ankara Barosu ve Diyarbakır Barosu’nun açmış olduğu davaların duruşması, 28 Nisan 2022 Perşembe saat 09.45’te Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek.

"DESTEK VE DAYANIŞMAYA BEKLİYORUZ"

Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Danıştay’ın kararı Türkiye’nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına belirleyici olacak

Danıştay’ın vereceği karar; sadece İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının hukuksuzluğuna ve buna yönelik iptal taleplerine ilişkin değil aynı zamanda, Türkiye’nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına da belirleyici olacaktır.

Avukatlık Kanunu’nun Baro Yönetim Kurullarının görevini düzenleyen 95. Maddesine göre; 'Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak' baroların temel sorumluluk alanlarındandır.

Bütün baro başkanlarını, baroların kadın hakları merkez/komisyonlarını ve tüm meslektaşlarımızı; 28 Nisan’da Ankara’ya Danıştay’daki bu tarihi duruşmada bir arada olmaya, destek ve dayanışmaya bekliyoruz.”