CHP İzmir Milletvekili ve Meclis KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT’ye sınavsız ve liyakatsiz olarak onlarca kişinin alındığı açıklayarak, "Sadece Ekim ayının son haftasında 'özel hukuka tabi personel' statüsü adı altında 245 kişinin işe alındığı bilgisini edindim" ifadelerini kullandı.

"ASIL CEVABI VERMESİ GEREKEN TRT'NİN GENEL MÜDÜRÜ VE YÖNETİMİDİR"

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sertel, TRT’de KPSS ve kurum içi yazılı sınav ile alımın en son 2016 yılında yapıldığını hatırlattı ve "Asıl cevabı vermesi gereken TRT’nin genel müdürü ve yönetimidir. TRT’nin yeni genel müdürü kurumda Özel Hukuka Tabi olarak çalışan personel sayısını ve son dönemde yapılan sınavsız alımları açıklamalıdır" dedi.

"PEK ÇOK ŞAİBELİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKMIŞTI"

Konuya ilişkin açıklama yapan Sertel, şunları söyledi:

"TRT’de ne yazıkki usulsüz atamalar, kılıfına uydurulmuş atamalar sürüyor. TRT’de KPSS ve yazılı ile personel alımı en son 2016 yılında yapıldı. O sınavda da pek çok şaibeli sonuçlar ortaya çıkmıştı. KPSS puanı ile ilk 10 arasına giren gençlerimiz mülakatta elenirken, 700’ncü, 800’üncü sırada olan kişiler işe alınmıştı. O tarihlerde bunu Türkiye gündemine taşımıştık. Şimdi ise sınav dahi yapılmadan çok sayıda personel alımı yapılıyor. Örneğin sadece Ekim ayının son haftasında 245 kişinin işe alındığı bilgisini edindim."

"BİNLRCE İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNU İŞSİZKEN..."

"Binlerce İletişim Fakültesi mezunu işsizken, TRT’nin açacağı sınavlara girmeyi beklerken TRT yönetimi yüzlerce kişiyi sınavsız olarak işe alıyor. Son olarak başlatılan 245 kişi ile TRT’de Özel Hukuka Tabi Personel sayısının 7 bine ulaştığı ifade ediliyor. Asıl cevabı vermesi gereken TRT’nin genel müdürü ve yönetimidir. TRT’nin yeni genel müdürü kurumda Özel Hukuka Tabi olarak çalışan personel sayısını ve son dönemde yapılan sınavsız alımları açıklamalıdır."

Sertel’in soru önergesinde şu sorular yer aldı:

  • TRT’ye Ekim ayının son bir haftasında 245 kişinin alındığı doğru mudur?
  • Bahse konu bu 245 kişinin sınavsız ve Özel Hukuka Tabi (ÖHT) personel statüsünde alındığı doğru mudur?
  • Binlerce İletişim Fakültesi mezunu TRT tarafından açılacak sınavı beklerken yüzlerce kişinin sınavsız olarak alınmasının gerekçesi nedir?
  • Son dönemde TRT’de işe başlatılan 245 kişi hangi şehirlerde hangi kadrolarda görev yapmaktadır?
  • Son alınan 245 kişinin işe gitmeden evden çalıştığı doğru mudur? Evden çalıştığı için işyerini tanıyamayan, işi öğrenameyen kişilerin kuruma ne gibi faydası olmaktadır?
  • TRT’de Özel Hukuka Tabi personel statüsü getirildiği günden bu yana toplamda kaç kişi bu kadro adı altında işe alınmış veya kurum içi geçişi yapılmıştır?
  • Bugün itibarıyla TRT bünyesinde ÖHT’ye tabi toplam personel sayısı kaçtır?