HABER: ESRA TOKAT

Trendyol Express direnişinin kazanımla sonuçlanarak pek çok direnişe örnek olmasına dair konuşan DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası Ali Rıza Küçükosmanoğlu, "Trendyol Express işçilerinin bu kazanımı tüm işçi sınıfını etkiledi. İşçi sınıfının bu kazanımları, sermaye sınıfının yoksullaşma politikasına karşı verdiği bir yanıttır. İşçi sınıfı yanıt vermeye de devam edecek" dedi. Umut-Sen Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise, "Trendyol, tüm kurye çalışanları açısından zaferi simgeliyor. Pek çok işçi Trenyol'un açtığı yolda kendi haklarını dile getiriyor. Bütün bu direnişler daha sıcak bir atmosfere doğru gittiğimizin işareti" ifadelerini kullandı.

Yıllık enflasyonun yüzde 36.08 olarak açıklandığı Türkiye'de pek çok işveren maaşlara bu oranın altında zam yaptı. Enflasyonun bu denli yüksek olduğu, faturalara zam üstüne zam yapıldığı bir dönemde maaşlarına yapılan yüzde 11'lik zammı kabul etmeyen Trendyol Express çalışanları kontak kapattı. Günlerce süren direnişin sonrasında Trendyol yönetimi sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapıldığını açıkladı. Trendyol'da kazanımla sonuçlanan eylem pek çok direnişin de yolunu açtı. Trendyol Express'in ardından Hepsiburada’ya bağlı Hepsijet’te çalışanları, Scotty çalışanları, Yurtiçikargo çalışanları direnişe geçti. Son olarak ise  YemekSepeti çalışanları bir açıklama yaparak kontak kapattıklarını duyurdular. 

"İŞÇİ SINIFI DAHA DA YOKSULLAŞTI, FAKİRLEŞTİ"

Konuya dair konuşan DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası Ali Rıza Küçükosmanoğlu, "Yaşanan ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve artan enflasyon nedeniyle tüm işçi sınıfı daha da yoksullaştı ve fakirleşti. Buna karşı da işçi sınıfının mücadelesi daha etkili bir şekilde gelişiyor. Pek çok sektörde işçiler hayat standartlarının bu derece kötüye gitmesine tepki gösteriyor ve kendiliğinden direniş başlatıyor" dedi.

"ESNAF-KURYE MODELİ İLE İŞÇİLER KÖLELİĞE MAHKUM EDİLİYOR"

Bu süreçte başlayan ve kazanımla sonuçlanan Trendyol Ekspress işçilerinin direnişinin ivme kazandırdığının altını çizen Küçükosmanoğlu, "Esnaf-kurye modeliyle işverenler daha fazla kar elde ediyorlar işçileri daha fazla sömürerek. İşverenler bu yöntemle işçileri köleliğe mahkum etmek istiyorlar. Trendyol işçileri, gerçek enflasyonun yüzde 80'lerde olduğu Türkiye'de yüzde 11 gibi sefalet zammına karşı direndi ve kontak kapattılar. Israrlı mücadeleri sonucunda ise yüzde 38.8'lik zam elde ettiler. Buradaki kazanım sadece kuryelere değil pek çok sektöre de örnek oldu" ifadelerini kullandı.

"İŞÇİ SINIFI YANIT VERMEYE DEVAM EDECEK"

Kendiliğinden gelişen bir direnişin kazanımla sonuçlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, "Trenyol'un bu kazanımı tüm işçi sınıfını etkiledi. İşçi sınıfının bu kazanımları, sermaye sınıfının yoksullaşma politikasına karşı verdiği bir yanıttır. İşçi sınıfı yanıt vermeye de devam edecek" dedi.

"İŞÇİLER KENDİ HAKLARINI GÜNDEME GETİRMEDİKLERİ SÜRECE HAYAT ŞARTLARINDA BİR DÖNÜŞÜM OLMAYACAĞINI ANLADILAR"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Umut-Sen Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "İşçi direnişleri çok hızlı bir şekilde artacak. Yaz sonundan beri yükselen enflasyon, döviz artışı, hayat pahalılığı, kira artışı, faturalara gelen zamlar vb. işçilerde belli bir politizasyon yarattı. Kendi hakları konusunda ve egemenlerin, patronların iktidarın kendilerine yaklaşımları konusunda yalnız olduklarını dolayısıyla da kendi aralarında güç birlikleri oluşturmaları gerektiğini farkettiler. İşçiler kendi haklarını gündeme getirmedikleri sürece hayat şartlarında bir dönüşüm olmayacağını anladılar" dedi.

"ŞIRNAK'TA MADENCİLERİN İŞ BIRAKMASINA DA ETKİ ETTİ"

2022'nin ilk günlerinde Rifis Makine'de başlayan direnişle ardından gelen Çimsataş işçilerinin 12 Ocak’ta MESS grup sözleşmesini kabul etmedikleri için başlattıkları direnişin bu noktada önemli bir etki ettiğini vurgulayan Aksu, "Sonrasında bu trend devam etti. Trendyol, Yemeksepeti, Scotty, HepsiJet ve Yurtiçi Kargo'ya sıçrayan direnişler Şırnak'ta madencilerin iş bırakmasına dahi etki etti" dedi.

"TRENDYOL BİR ZAFERİ SİMGELİYOR"

Trendyol'un direnişinin kazanımla sonuçlanmasının önemine dikkat çeken Aksu, "Trendyol, tüm kurye çalışanları açısından zaferi simgeliyor. Pek çok işçi Trenyol'un açtığı yolda kendi haklarını dile getiriyor" ifadelerini kullandı.

"İŞVERENLER TÜİK'İN AÇIKLADIĞI ENFLASYON ORANININ ALTINDA ZAM VERİYOR"

Sadece ulaştırma-nakliyat iş kolunda değil pek çok iş kolunda direnişlerin gündeme geldiğini kaydeden Aksu, "Çünkü işverenler TÜİK'in şaibeli enflasyon oranının altında zam veriyor. İşçiler de bununla geçinemeyeceklerini görüyor. Çünkü gerçek hayattaki enflasyon oranının çok daha fazla olduğunu alışveriş yaparken, kira öderken, fatura öderken görüyorlar. Bu noktada da eyleme geçmekten başka bir yol olmadığını görüyorlar" dedi.

"KAZANIMLA SONUÇLANAN BİR DİRENİŞ DİPER İŞÇİLERE CESARET VERİYOR"

Kazanımla sonuçlanan bir direnişin pek çok direnişe cesaret verdiğinin altını çizen Aksu, "Kazanmak bir başarı örneğidir ve pek çok işçide de 'biz de yapabiliriz, başarabiliriz' duygusunu pekiştiriyor" dedi.

"İŞÇİLER 300 SPARTALI GİBİ DAVRANMALI"

Direnişin kazanımla sonuçlanması için işçilerin birlik olması gerektiğini vurgulayan Aksu, "İşçilerin üretimi durdurması için en azından yüzde 80 oranında işçilerin kontak kapatması lazım. Bunun karşısında işveren mecburen diz çökecek. Bunun sağlanamadığı noktada, işçilerin 300 Spartalı gibi davranmadığı durumda direniş kırılabilir ya da talepler daha aşağı çekilir" ifadelerine yer verdi.

"BU DİRENİŞLER DAHA SICAK BİR ATMOSFERE DOĞRU GİTTİĞİMİZİN İŞARETİ"

Ocak ayından itibaren başlayan direnişlerin bir öncü olduğunu belirten Aksu, "Bu direnişler öncü işaretler. Yaz aylarında çok daha büyük bir şekilde eylemler olacak. Çünkü zamlı maaşlar alınacak ve net olarak faturalara, kiralara yetmediği görülecek. İşçiler hayatlarını idame ettiremediklerini görecekler. Dolayısıyla tekrardan sokakları, yolları kendilerine mesken ettikleri bir dönem yaşayacağız. Kısacası bütün bu direnişler daha sıcak bir atmosfere doğru gittiğimizin işareti. Memlekette yaşanan siyasal tartışmaları da etkileyecek bu eylemler" diyerek konuşmasına son verdi.

TRENDYOL EXPRESS DİRENİŞİ NASIL BAŞLADI?

İstanbul’da Trendyol Express çalışanı yüzlerce motokurye, 2022 yılı için yapılan ve Mart ayından itibaren uygulanacak olan yüzde 11 oranındaki ücret artışını protesto etmek için kontak kapattı. Araçların tüm giderlerini işçilerin karşıladığı sistem içinde Trendyol’un ödediği ücret eriyip gidiyor.

İlk olarak 24 Ocak'ta İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Maslak semtinde bulunan şirket binasının önünde toplanan işçiler, 25 Ocak'ta İstanbul’da Maltepe ve Yenikapı’da konvoylarla bir araya geldi. Ayrıca pek çok ilde yüzlerce araçla binlerce Trendyol Express çalışanı kargo taşımalarını durdurdu. İşçilerin talepleri ise şunlardı:

"1. Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda yukarıda belirttiğimiz koşullar göz önüne alınarak daha iyi yaşam koşulları sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.
2. İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan, öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.
3. Hakkını arayan hiçbir Trendyol Express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.
4. Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazla. Bir dakikalık geç gelmenin sonucu bile ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz."

"TÜM İŞÇİ VE EMEKÇİLERE ÖRNEK OLSUN"

İşçilerin kararlı direnişi sonucunda Maslak’tan Trendyolexpress çalışanlarına %38 zam kararı çıktı. Trendyol'dan yapılan açıklamada, "2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır'' denildi. İşçilerse bu kararı, “Yüzde 11’lik zammı bize dayatanlara mücadelemizle karşı koyduk, Yüzde 38.8 zam aldık. Tüm Trendyol çalışanı kardeşlerimize hayırlı, tüm işçi ve emekçilere örnek olsun” ifadeleriyle karşıladı.

HEPSİBURADA ÇALIŞANLARI DA EYLEME GEÇTİ

Trendyol işçilerinin eylemleri gerçekten de dedikleri gibi oldu ve pek çok işçiye örnek oldu. Ulaştırma-nakliyat sektöründe direnişler yaygınlaşmaya başladı. Kargo şirketi Hepsijet çalışanları teslimat başı yapılan 1 liralık zammı (HepsiJet 2022 yılı için paket başı 3,75 TL ile çalışan HepsiJet kuryelerine 4,75 TL yani 1 TL’lik zam) itiraz ederek 27 Ocak'ta kontak kapatma eylemi yaptı. Eylemlerin sonucunda HepsiBurada, beş HepsiJet kuryesinin sözleşmesini feshetti. Ardından işçiler 29 Ocak'ta Mecidiyeköy Trump AVM'de bulunan Hepsiburada genel merkezi önünde protesto etti. 1 TL’leri yere atan çalışanlar, “1 TL’lik zammı al başına çal” dedi. İşten çıkarılan arkadaşlarının geri alınmasını, herkesle 1 yıllık sözleşme imzalanmasını ve 12 bin 500 TL’lik sabit ücret verilmesini isteyen şirket çalışanları, bu talepleri kabul edilene kadar başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de eylemlerinin devam edeceğini söylediler. İşçilerin talepleri ise şöyle:

“ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADAR BİLE PARA ALAMIYORUZ"

  • HepsiJet kuryeleri olarak yapılan 1 TL’lik zammı kabul etmiyoruz. Yapılan zamma itiraz ettiği için işten atılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın işe geri alınmasını ve garanti ücret adı altında 12 bin 500 TL sabit ücret konusunu kabul etmelerini istiyoruz. Burada biz asgari ücretin yarısı kadar para bile alamıyoruz. Kendi araçlarımızla kendi faturalarımızı, yemek paramızı, araç giderlerini ödüyoruz. Ay sonuna baktığımız zaman çoğumuz eve ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Firmamız bugün yaptığı basın açıklamasında yüzde 46.6’lık zam oranını neye göre hesapladı bilmiyoruz ama bize de yansıtmalarını istiyoruz.

"TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK"

  • Firmamızdan işten çıkarılan arkadaşlarımızın geri alınmasını, herkesle 1 yıllık sözleşme yapılmasını ve 12 bin 500 TL’lik sabit ücret talep ediyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de eylemlerimiz devam edecektir.

SCOTTY ÇALIŞANLARI DA İŞ BIRAKTI

Trendyol kuryelerinin direnişleri ve yüzde 38’lik zammı kabul ettirmelerinin ardından emekçi Scotty çalışanları da düşük ücretlere karşı itiraz etti. Scotty çalışanları yüzde 22'lik zammı kabul etmeyerek kontak kapattı. Scotty'nin sosyal medya hesabından yapılan 'sektör ortalamasının üzerinde zam yapıldığına' dair açıklamayı yalanlayan işçiler, İstanbul Kağıthane'deki Papirüs Plaza'da bulunan Scotty Genel Merkezi önünde 31 Ocak'ta bir araya geldi.

YÖNETİM İŞÇİLERİN TALEPLERİNİ KABUL ETMEDİ, İŞÇİLER 'MÜCADELEYE DEVAM' DEDİ

Scotty Genel Merkezi önünde bir araya gelen işçiler burada yaptıkları açıklamalarda yüzde 40 zamma tekabül eden 12.500 TL + KDV’yi talep ettiklerini söyledi. Daha sonra Scotty Genel Merkezi önündeki üç işçi temsilcisi Scotty yönetimi ile görüşmek için içeri girdi. Diğer işçiler ise kapıda oturma eylemi yaparak görüşmenin sonucunu bekledi. Yapılan görüşmelerde yönetim işçilerin zam talebini onaylamadığını söyledi. Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu görüşmeye dair açıklama yaparak mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Scotty çalışanlarının talepleri şu şekilde:

Garanti ücreti 12.500 + KDV

*Bu haklı eylemimizde kimsenin işten çıkartılmaması

*İadelerin aynı gün içerisinde şubeye iade edilmemesi

*Resmi tatillerde ücretlerimizden kesilmemesi

*Yıllık 15 gün ücretli izin verilmesi

*Günlük ortalama 50 kilometreyi aşmayacak şekilde rota planlanması

YEMEKSEPETİ İŞÇİLERİ: ŞİMDİ SIRA BİZDE

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜMTİS) üye olan ve sendikalaştıkları için iş kolları değiştirilen Yemeksepeti kuryeleri ve depo işçileri; düşük ücret zammını engellemek için ve sözleşmede dayatılan maddelere karşı bugün (1 Şubat) toplandı.

Yemeksepeti’nde sendikalaşmanın önüne geçmek için kurye ve depo işçilerinin “büro elemanı” meslek koluna kaydırıldığını söyleyen Yemeksepeti İşçi Komitesi Sözcüsü Kaan Gündeş, “Sendikal örgütlülüğü engellemek için her yol deneniyor. Bir an önce meslek kolu tanımlarının düzeltilmesini ve arkadaşlarımızın tekrar taşımacılık meslek koluna alınmasını istiyoruz” dedi. Yemeksepeti işçilerinin talepleri şöyle:

"1. Brüt değil net 5 bin 500, artı prim, artı yan haklar.

2. Hakkını arayan hiçbir kurye ve depo işçisi işten atılmayacak. Tutanak terörüne maruz bırakılmayacak. Mobbinge uğramayacak.

3. İşkolumuz derhal taşımacılığa geri geçirilecek. Artık ofis çalışanı olarak gözükmek istemiyoruz.

4. TÜMTİS’in aldığı yetkiye yapılan itiraz geri çekilecek. TÜMTİS’in Çalışma Bakanlığı’ndan verilmiş olan yetkisi kabul edilecek.