HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş'ın koronavirüs (Covid-19) döneminde cezaevinde kaleme aldığı ve Dipnot Yayınları tarafından basılan “Efsun” isimli romanı Türkiye’nin önde gelen alışveriş sitelerinden olan Trendyol’da da satışa sunuldu.

KULLANICILARIN ŞİKÂYETİ DİKKATE ALINMADI

Trendyol’daki “İyikivar” isimli online mağazada bazı kullanıcılar, Demirtaş’ı ve kitabı satın alanları hedef aldı. Efsun'u satan “İyikivar” adlı dükkâna yöneltilen “soru” kısmında Selahattin Demirtaş’a yönelik, “terörist” ve “vatan haini” ifadelerinin bulunduğu çok sayıda paylaşım yer aldı. Bu ifadeler kullanıcıların şikâyetine karşın kaldırılmadı.

Demirtaş’ın kitabını satın alanlara yönelik nefret söylemi içeren paylaşımlar ise şu şekilde:

“-Terörist vatan haini bi insanın kitabında ne yazabilir ki pislikten başka yazsa da ne hayır gelir bide bunu alanlar var topunuzu bir araya getirip yakmak lazım”

“-Bunun yazarı bizim terorist selo mu? Yoksa isim benzerliği mi?”

“-Vatan haininin kitabını satmak ne kadar güzel (:”

"EKİPLERİMİZ TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR"

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, kullanıcıların, nefret söylemi içeren ve Demirtaş’ı hedef alan yorumları şikâyet etmesine rağmen kaldırılmamasının nedeni sorulduğunda, Trendyol müşteri hizmetleri temsilcisi şu yanıtı verdi:

“Satıcının panelindeki yorumlar küfür hakaret içermediği sürece kaldırılamıyor. Küfür, hakaret ve argo yorumlar varsa şikâyet işlemleri uygulanıyor. Küfür, hakaret ve argo olmayan yorumlar için sadece şikâyet edilebiliyor.”

“Terörist vatan haini bi insanın kitabında ne yazabilir ki pislikten başka yazsa da ne hayır gelir bide bunu alanlar var topunuzu bir araya getirip yakmak lazım” ifadelerinin argo ya da hakaret içerip içermediği sorusunu ise yetkili, “Ekiplerimiz tarafından kontrol ediliyor. Onun dışında geri kalan argo içermeyen yorumlar sadece şikâyet üzerine bildiri açılabiliyor” diye yanıtladı.

TEPKİLERİN ARDINDAN İFADELER KALDIRILDI

Efsun'u satan “İyikivar” adlı dükkana yöneltilen “soru” kısmında Selahattin Demirtaş’ı ve kitabı satın alan okurları hedef alan ifadeler, Gazete Duvar’ın haberinin ardından Trendyol tarafından kaldırıldı.