Ankara'nın Etimesgut ilçesi Eryaman Semti’nde 2006 yılında trans kadınlara saldıran bir çeteden 4 kişiye verilen cezanın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yerel mahkemede tekrar görülen davanın 3’üncü duruşması, Ankara 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı izlemek isteyen Üniversiteli Kadın Kollektifi (ÜKK) üyeleri ile trans kadınlar salona alınmadı.

Faillerden Şammas Taşdemir başka suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, diğer failler Ahmet Günay, Harun Çardak ve Ayhan Günay duruşmaya katılmadı. Avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

BTK’YE YANLIŞ NUMARA GÖNDERİLMİŞ

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme heyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) telefonu gasp edilen Sevda Gezer’in IMEİ (telefonun kimlik bilgisi) adresinin tespiti için yazılan müzekkereye yanıt geldiğini belirtti. Mahkeme başkanı, gelen yanıtta telefonun kullanılıp kullanılamadığının tespitinin yapılmadığını söyledi. 

Avukat Senem Doğanoğlu, BTK’ya yazılan IMEİ adresinin yanlış olduğunu, bir sıfırın eksik yazıldığını ve eksiklerin giderilerek tekrar yazılması gerektiğini belirtti. Mahkeme başkanı dosyada bulunan eksikliklerinin giderilmesi ve doğru IMEİ adresinin yeniden BTK’ye gönderilmesine dair müzekkere yazılmasına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.

DAVANIN ERTELEMESİNE TEPKİ

Duruşma sonrası konuşan avukat Senem Doğanoğlu, davanın bir kez daha ertelenmesine tepki gösterdi. Senemoğlu, “Bu celse bir tanığın dinlenmesi gerekiyordu ancak o tanık da dinlenmedi. Gasp edilen telefonlardan birinin IMEİ numarası bir sıfır eksik yazılmıştı. Biz telefon faturasını sunmuştuk. Dosya içinde olan bir faturaydı, ancak Yargıtay bir transın fatura sunmasına itibar edilmemesi kanaatinde olduğu için, IMEİ numarasıyla teyit edilmesini istedi” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Ankara’nın Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman semtinde 2006 yılının Nisan ayında bir çete, trans kadınlara yönelik saldırı gerçekleştirdi. Saldırının ardından birçok trans kadın yaşadıkları Eryaman’ı terk etmek zorunda kaldı. Bir kısmı Esat Mahallesi’ne taşındı ancak saldırılar Esat’ta da devam etti. Saldırılarda trans kadın Dilek İnci ise katledildi. Saldırıya uğrayanların 2008’deki suç duyurusu ile dava açıldı. Sanıklardan Şammas Taşdemir, trans kadınların gittikleri kuaföre yönelik baskında “silahla yaralamadan” 45 ay, diğer sanıklar Harun Çardak ve Ahmet Günay 40’ar ay, Kurtuluş bölgesindeki trans kadınlara yönelik “silahla yaralama” eylemlerinden dolayı Ahmet Günay'ın 34 ay cezalandırılmalarına karar verildi. 

Yargıtay, 21 Eylül 2020’de aldığı kararla yerel mahkemenin saldırganlara verdiği cezayı bozdu. Yargıtay bozma kararında saldırganların “çete olduğuna ilişkin” araştırma yapılması gerektiğini söyleyerek, o dönem telefon kayıtlarının incelenmesini talep etti. Yeniden görülen davanın Ankara 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’üncü duruşması yine ertelendi. Öte yandan davayı zaman aşımı tehlikesi de bekliyor.