Polat Türkoğlu, bugün yaptığı açıklamada, süt hayvancılığı yapan aile işletmelerinin, maliyetlerin her geçen gün artması yüzünden kapanmaya başladığını belirtti. Çiğ inek sütü alım fiyatına yeterli artış yapılmadığını kaydeden Türkoğlu, şunları söyledi:

"Ciddi bir azalma var sayılarda. Aile işletmelerindeki azalma, çiftlik sayılarındaki artmaya karşılık geliyordu geçmiş dönemlere kadar. Şu anda bakıyoruz ki çiftliklerde de damızlık hayvan sayılarında da azalma var. Bunun sebebi de girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Son dönemde süt fiyatlarında yeterli olmayan artışlar nedeniyle süte 1 birim zam geliyorsa yeme 2 birim zam gelmeye başladı. Bu, bizim için ciddi bir sinyal aslında. İyi okumak lazım bu konuyu. Ben umuyorum ki yetkililer en kısa zamanda önlem alacaklardır, süt girdi maliyetlerinin sabit kalarak süt fiyatının daha da artırılması konusunda. Biz buradan rica etmiş olalım kendilerine. Hayvancılığımız aşağıya doğru gidiyor. Aile hayvancılığı bitme noktasında. Ciddi derecede damızlık hayvanlarımız kestiriliyor. Buna bir önlem alınmamız gerekiyor ve çok ciddi bir konu bu.

"AİLE İŞLETMELERİNDE ARTIK HAYVAN KALMADI, KAPILAR KİLİTLENDİ"

Bizlerde de ciddi bir girdi maliyeti var. Son günlerde mazotun fiyatı bile ciddi derecede artmaya başladı. Büyükbaş kliniklerinde hastamıza giderken ciddi bir masrafla gidiyoruz. İlaçların maliyetleri bizim için çok artmaya başladı. Bu sorunlara önlem alınması için makamların, biraz daha kendilerine sahada daha aktif çalışabilecek insanlar bulmaları gerekiyor. Bu bir işaret, eğer önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde hayvansal gıdalara ulaşmakta çok zorluk çekeceğiz. Hayvan sayısı, aile işletmeleri olmak üzere ciddi derecede azaldı, hatta bitti. Aile işletmelerinde artık hayvan kalmadı, kapılar kilitlendi.

"DESTEKLERİN TAKİBİNİN YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Verilen desteklerin takibinin yapılması çok önemli. Biz bu desteği veriyoruz ama bu destek sonucunda alınan hayvanların ne şartlarda bakıldığının, beslenmesinin ne şartlarda olduğunun, döl verimi kontrolünün yapılıp yapılmadığını maalesef takip edemiyoruz. Parayı veriyoruz, ihtiyacı olanların tamamı alıyorlar, daha çok verilmesi ve daha çok alınması gerektiğini düşünüyoruz ama takibinin daha sıkı yapılması gerekiyor. Çok dikkat ederek tarım il, ilçe müdürlüklerinin ciddi çalışmaları gerekiyor. Çok özverili çalışıyorlar ama şu da bir gerçek ki maalesef kamu kurumlarındaki veteriner istihdamı ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bu konuda ciddi bir personel eksiğimiz var. Veteriner hekimlerin daha fazla kamuda istihdam edilmesi, problemlerin yüzde 80’inin azalmasına sebep olacaktır.”