Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, sağlık turizmini geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirterek sağlık turizmini ve Trabzon’u ön plana çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Hakan Usta şunları söyledi:

"Sağlık turizmiyle alakalı, ilimiz yeterince nasiplenebilmiş değil. Bu süreci yönetebilmek ve nasibini artırabilmek adına mücadele veriyoruz. Son olarak Ticaret Odası da çok ciddi destekler vermeye başladı. Onlarla da birlikte sayın valimizin önderliğinde çalışmalarımıza hız verdik. Sağlık Bakanlığı’mızın son uygulamasıyla acentelerle da anlaşma yapabilir hale geldik. Şimdi onların protokollerini hazırlıyoruz. O protokoller ışığı altında dış ülkelerdeki temsilciliklerle, acentelerle irtibat sağlayarak ilimizin daha çok nasiplenmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Günümüz şartlarında 2022 yılı için baktığımızda, kasım ayına kadar olan verilerimizdi şu an elimde olanlar. 29 bin civarında turist sağlık turizminden istifade eden dış vatandaş olmuştu. 

İlaç üretimle alakalı fabrikaların ilacı üretmesiyle alakalı sorun var. Türkiye'de ve sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde bu sorun var. Temin edilme süreçleri ücret politikalarıyla alakalı zaman zaman sekteye uğrayabiliyordu, zaten önceden de. Şimdi bakanlığımızın el atmasıyla birlikte birçoğu çözülmüş oldu. Bir kısım ilaçlar kaldı, onları da zaten Sayın Bakanımız zaten sürekli açıklıyor. Sanıyorum ki çok yakında onlarla ilgili sorun da ortadan kalkacaktır. Ciddi bir fiyatı iyileştirmesi, ilaçlar, eczaneler dolayısıyla firmalar almış oldu.

"MASKE, MESAFE KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ"

Usta, yükselen grip vakaları çözümünün maske, mesafe, hijyenden geçtiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Influenza grip vakalarının zaten eskiden beri olagelen bir şey ama son dönemlerde pandemiyle birlikte Influenza Covid-19 ile birlikte karışır hale gelmişti. Sonrasında Covid-19 olarak ön plana çıkmıştı ama Covid-19’dan sonra Covid-19 tam olarak bitmemekle birlikte son dönemlerdeki vakalar daha çok influenza grip soğuk algınlığı halk arasında bilinen şekliyle görülmekte. Şimdi test olayı çok fazla olmadığı için insanlar test yaptırma dürtüsüne olmadığı için direkt olarak şudur veya budur deme şansımız olmamakta. Tedavi süreçleri aynı olduğu için biz onu asıl söylemek durumunda kalmaktayız. Onda da öncelikle korunmaktan bahsedersek maske, mesafe, hijyen her tür viral enfeksiyondan bizi koruyacak olan olaydır. Tedavilerde de istirahat, temasın aza indirilmesi belli şikayetlere göre belli ilaçların doktor kontrolünde verilip alınmasıyla zaten tedavi süreci yaşanmaktadır."

“HEKİMLERİMİZ ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYOR”

Randevu sisteminde yaşanan yoğunluk hakkında konuşan Usta, “Vatandaşlarımız pandemi öncesinde olduğu gibi randevu alamasalar bile hastaneye gittiklerinde hekimlerimiz kendilerine yardımcı olacaktır” dedi.

“Randevu almakla ilgili bir sorun değil de insanların pandemiden dolayı alışmış oldukları bir düzen var. Biziz daha önceden de bu randevu sistemimiz vardı pandemiden önce. Kimse randevu sisteminden randevu almadan zaten sabahleyin hastaneye gidiyordu. Bir şekilde o gün muayenesini oluyordu ama bir kalabalıklık oluşuyordu ve o şekilde iş yürüyordu. Randevu varken alınmamasıyla alakalı ama pandemi ile dedik ki, temaslar oluşmasın. Hastanelerdeki kalabalıklar oluşmasın diye randevusuz gelinmesin dedik ve o süreç bu şekilde yönetilebildi. Ama şimdi geldiğimiz noktada randevu alamazsanız da hastaneye eskisi gibi gelebilirsiniz dediğimiz halde ille randevu alarak gelme dürtüsü oluşmuş oldu. Bu tabii doğru bir olay. Normal koşulda ama hasta yoğunluğunun çok olmasından yola çıkarak biz normalde bir hekime randevuyla 10 dakikada biraz da bakacağından yola çıkarak 40 randevu verebiliyoruz. Dolayısıyla bundan daha fazlasını randevu olarak verebilme şansımız yok. Ama hekimler özveriyle çalışmalarına devam ediyor 70-80 hastaya her hekim aşağı yukarı bakıyor. Branşına göre tabi psikiyatride bu kadar baktıramazsınız, çocuk psikiyatrisinde de o kadar olmaz. Yan dal branşlar dediğimiz bazı branş hekimlerimizde de olması mümkün değil. Diş hekimlerinde de o kadar olması mümkün değil. Her hekim kendi bakabileceğinden randevu haricinde daha fazlasını hasta olarak bakmakta. Bu bakılan hastalar nasıl oluyor ayaktan gelen, randevu alamamış olan vatandaşlar olarak gelmekte ve onlara hizmet verilmektedir. Dolayısıyla hizmetin önünde olan bir engel yok. Randevu alamayan bir vatandaşımızda hastanemize gittiğinde ilgili hekimlerle muhatap olup muayenesini olabilmektedir. Çok sorun olduğunda da yine hastane idarelerimiz gerekli desteği vermektedirler. Yüzde 95 oranında da bu şekilde muayenede bir sorun yaşanmamaktadır."

"2025 ŞUBAT AYINDA BİTMİŞ OLACAK"

Şehir hastanesi biliyorsunuz 6-7 ay kadar oldu tasfiye süreci yaşamıştı. 2-3 gün öncesinde tekrar onaylanması nihayetlendi süreç ve sanıyorum ki 1-2 hafta içerisinde yeni firma gelip işi teslim alıp başlayacak. İnşallah 750 gün içerisinde 2025 Şubat ayında bitmiş olacak diye umut ediyoruz."