Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

"YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİLERE AÇIK HALDE"

Tamer Erdoğan, şehrin en önemli iki merkezinden olan Kostaki Konağı ve Sümela Manastırı hakkında şöyle konuştu:

"Birinci önceliğimiz buraya geldiğimde Kostaki Konağı’mızın daha önce ihaleleri olmuş. Gerek yüklenici firmadan fesih durumları olduğundan dolayı durmuş durumdaydı. Sayın bakanımızın ve Valiliğimizin koordinesinde ihaleye çıkılarak ödenek ayrılarak 410 günlük süreyle Kostaki Konağı’nın yer teslimi yapıldı. Kostaki Konağı Trabzon’un marke değerlerinden birisi Trabzon Müzesi olarak hizmet veriyor. Sümela Manastırı şu an itibariyle yüzde 100 ziyarete açılmış durumda geçici kabulleri yapıldı. Kaya düşmelerine karşı çelik kafeslerle tamamen güvenlik altına alındı. Dün itibarıyla da ışıklandırılması yapıldı. Bakanlığımızın yapmış olduğu proje kapsamında Sümela’nın o güzelliğini daha çok ortaya çıkarmak için gece ışıklandırılması da açılmış bulunuyor. Bundan sonra yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin hizmetine açık bir şekilde devam edecek."

"TRABZON 2022 YILINDA ALTIN YILINI YAŞADI”

Trabzon’da kurvaziyer turizminde 2017 yılına kadar Trabzon’a 40 adet gemi ziyaret ettiği yönünde bilgiler verildi bana. 2017 yılından 2018 Ağustos ayına kadar gerek çevresel faktörler, savaş ve pandemi sebebiyle bir duraksamadan dolayı kurvaziyer turizmine ara verilmişti. 2018’den itibaren yapmış olduğumuz görüşmeler ve önümüzdeki yıllar itibarıyla ilk gemiyi ağustosta karşıladık. 2023’te kış olmasına rağmen ilk gemiyi karşıladık. Önümüzdeki nisan ayına kadar devam edecek kış programı. Trabzon 2022 yılında altın yılını yaşadı. Yaklaşık 1 milyon misafir ağırladık. Bu tabi ki Trabzon’a verilen önemin göstergesi. İnşallah 2023 yılında daha artacağına inancımız tam. Trabzon’a turizm konusunda yatırım ve yatırımcının gelmesi çok önemli, yeni otellerin açılması önemli. Talep artıkça otel ihtiyacı doğuyor.

"KAPASİTENİN ARTMASI LAZIM"

Trabzon ilinde basit konaklama, 135 adet basit konaklama tesisimiz var. Bakanlık belgeleri ile beraber 237 turizm işletmeli tesisimiz, 18 bin 137 adet resmî belgelere göre yatağımız var. Bu yatak kapasitesinin yukarılara çıkması gerekiyor. Burada da yatırımcının Trabzon’a ilgi göstermesi gerekiyor Trabzon’u iyi tanıtmamız gerekli. ABD’nin çok ilgisi var Trabzon’a. Şu an ki rakamlarda ABD vatandaşları da şehrimize gelmeye başladı."