Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazında ilk üretimin bu yılın ilk çeyreğinde yapılmasının planlandığını duyurdu. 

TPAO'dan bugün yapılan yazılı açıklamada gaz keşfi için derin deniz sondaj faaliyetleri ile sondajı tamamlanan Çaycuma-1 kuyusu hakkında bilgi verildi. Açıklama şöyle:

"Karadeniz'de 29 Ekim 2022'de sondajına başlanan Çaycuma-1 kuyusu başarıyla tamamlandı. Bu başarı, 2020 yılında Sakarya Sahası'nda, 2021 yılında ise Amasra Sahası’nda yapılan keşiflerin hemen ardından geldi. Yapılan ilk çalışmalara göre, Çaycuma Sahası’nda 58 milyar m3 rezerv olduğu tahmin ediliyor. Mevcut proje kapsamında, deniz tabanında doğal gaz üretim sistemleri, Filyos Endüstri Bölgesi’nde bir doğal gaz isleme tesisi ve tüm bu üniteleri birbirine bağlayacak boru hatları inşası büyük ölçüde tamamlandı. Üretim öncesi yapılacak planlı testlere müteakip ilk üretimin 2023 yılının ilk çeyreğinde geçekleştirilmesi planlanıyor. Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazında günde 10 milyon metreküp doğal gaz karadaki doğal gaz işleme tesisine ulaştırılacak. İleriki yıllarda, gelecek fazların da devreye alınmasıyla, proje kapasitesinin günde 40 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor. Arama faaliyetlerine ek olarak, TPAO Sakarya ve Amasra Sahalarının rezerv değerlendirmeleri için DeMac firması ile çalışma yürütüldü. Çalışma sonucunda bu iki sahanın toplam yerinde gaz miktarı ~1 TCM olarak raporlandı. TPAO, milli ve yerli imkânlarla derin deniz sondaj faaliyetleri ile kesintisiz sürdürüyor.”