Torun, “99’dan bu yana, depremle ilgili vergiler toplanılıyor. Bu kaynakların amacına uygun kullanılarak, vatandaşlarımızın sağlıklı binalarda oturmasını da sağlamak durumundayız” dedi. İmamoğlu, “İstanbul'da da yoğun mücadele içerisindeyiz. Türkiye'nin farklı yerlerinde de bunu ele alıp, topyekun bir seferberlik duygusuyla çözmemiz gereken bir husus” diye konuştu.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin Melen havzasını korumak ve çalışmaları koordine etmek amacıyla inşa ettiği idari bina açılışı için geldikleri Düzce’de, depremzede vatandaşları da çadırkentte ziyaret etti. Düzce Merkez ve Gölyaka’da kurulan çadırlarda barınan depremzedelerin sorunlarını dinleyen Torun ve İmamoğlu, konuyla ilgili açıklamalarını da bölgede yaptı.

“TOPYEKUN BİR SEFERBERLİK DUYGUSUYLA ÇÖZMEMİZ GEREKEN BİR HUSUS”

Düzce’de yaklaşık 22 yıl önce de benzer bir depremin yaşandığını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kayıplarımız olmuştu. Bugün baktığımızda, bu deprem bizleri çok çok ürkütecek şiddette bir deprem değil. Burada esas olan, yapıların güvenliği ve sağlamlığı. Yerinde tespitlerimiz var. Burada biz hem ekiplerimizle hem de il başkanlarımızla birlikte saha tespitleri yapacağız. Nasıl katkılar sunabiliriz? Devletimizin kurumları zaten burada, AFAD ve diğerleri. Orada yapılan, ama eksik kalan bazı şeyler varsa, İstanbul halkı adına elimizden geleni yapacağımızı hem yetkililerle hem de şu an çadırda olan vatandaşlarımızla paylaştık, paylaşıyoruz. Umarım daha acı anlar yaşamayız. Deprem, doğanın bir kuralı, var olan bir düzen. Yüz yıllardır, dünya var oldukça var. Burada esas olan, yapıların sağlam olması. 99 depreminden sonra hangi tedbirleri, ne kadar aldık? Ne kadar alamadık? Bunun hep beraber bir muhakemesini yapmalıyız. İstanbul'da da yoğun mücadele içerisindeyiz. Türkiye'nin farklı yerlerinde de bunu ele alıp, topyekun bir seferberlik duygusuyla çözmemiz gereken bir husus. Bir kez daha bunu burada gördük. Hızlıca yaraları sarıp, insanlarımızın yuvalarına, evlerine dönmesini arzu ediyoruz.”

"2016’DA AÇILIŞ SÖZÜ VERİLEN MELEN BARAJININ ŞU AN AKIBETİ BELLİ DEĞİL”

İmamoğlu, bir gazetecinin “Melen Barajı’nın yapımı durmuş durumda. Baraj yapımı devam edecek mi” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Bugün açılışta da söyledik. İSKİ'nin burada hizmet binası açılışını yaptık. İSKİ'nin kendi üstüne düşen yatırımlar, sahada devam ediyor Melen Havzası'nın temiz kalmasıyla ilgili atık su yatırımlarımız olsun, arıtma tesislerimiz olsun. Ancak ne yazık ki baraj meselesi kötü bir sınav verdiğimiz mesele. Hatta kötüden öte, çok kötü bir sınav verdik. 2016’da açılış sözü verilen barajın şu anda akıbeti belli değil. Nasıl tadilat yapılacağı belli değil. Yapılan onarımın yetersizliği zaten ortada. Şu anda, var olan ihaleyle yürütülen sürecin de teknik insanlar tarafından doğru bir süreç olmadığı konusunda birtakım önerileri var. Bunları takip ediyoruz. Ama olayın içinde değiliz. Devlet Su İşleri'yle ben bunu şahsen konuştum. Kurumumuz konuştu. Bakan’la konuştuk, sürecin içinde olmayı arzu ettik. ‘Gerekirse teknik bilgileri bir araya getirelim ve bu süreci bir an önce sonucuna erdirelim’ dedik. Ama şu anda beklemedeyiz. Ne yazık ki net bir açıklamayı ne DSİ’den ne bakanlıktan duyamıyoruz. Milyarlarca liralık büyük bir zararın içerisindeyiz. Umarım hızlıca bu konuyu da çözeriz.”

TORUN: DEPREM İÇİN TOPLANAN KAYNAKLAR AMACINA UYGUN KULLANILMALI

İmamoğlu’nun, “Açıkçası; çözmezlerse 2023’ten, seçim sonra çözeceğiz değil mi Başkanım” sözlerinin ardından konuşan Torun da “İnşallah. Hiç merak etmeyin. Çözülmeyecek hiçbir sorun yok; çözeriz. Öncelikle Düzce'mize geçmiş olsun" dedi. Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten deprem, hepimizi korkuttu. Ama bundan da ders almalıyız. Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi, 99’dan bu yana deprem tehdidiyle de karşı karşıyayız. Bütün bilim adamları, önümüzdeki süreçte belli fay hatlarının kırılmasından dolayı, her an deprem tehlikesiyle yan yana olduğumuzu ifade ediyor. Bize düşen, dayanıklı binalar yapmak, bina envanterlerimizi elden geçirip, eğer depreme dayanıklı olmayan binalarımız varsa, bunları rehabilite etmek. Kısacası; olduktan sonra tabii ki yaraları sararız, elbette ki birbirimizin eksiğini gideriz, tüm vatandaşlarımızın yanında oluruz. Ama olmadan da gerekli tedbirleri almamız lazım. 99’dan bu yana, depremle ilgili vergiler toplanılıyor. Belli bir şekilde kaynak oluşturuluyor. Bu kaynakların amacına uygun kullanılarak, vatandaşlarımızın sağlıklı binalarda oturmasını da sağlamak durumundayız. İnşallah böyle bir felakette de tekrar karşı karşıya kalmayız. Ama kalmadan da bunu bir uyarı kabul edip, bundan sonra ülkemizin neresinde olursa olsun, hazırlıklı olmamız lazım. Tekrar geçmiş olsun diyorum.” 

İMAMOĞLU'NDAN AKP'Lİ GENÇLERE NASİHAT: “KURBAN OLMAYIN”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Düzce ziyaretinde esnaf ve vatandaşlarla da bir araya geldi sohbet etti ve fotoğraf çekildi. Bu sırada, AKP Gençlik Kolları üyesi olduğu öğrenilen bir genç İmamoğlu’nun yanına gelerek, "Başkanım galiba yanlış geldiniz, burası Kartalkaya değil, burası Düzce" dedi. AKP'li gence gülerek karşılık veren İmamoğlu ise "Olsun olsun, Düzce’ye de geliriz Kartalkaya’ya da ayıp ediyorsun. Tamam mı bir tanem benim" dedi.

İmamoğlu daha sonra depremzede çadırlarının kurulu olduğu meydana geldiğinde yine AKP Gençlik Kolları'ndan olduğu belirlenen başka bir genç İmamoğlu'nun yanına geldi. İmamoğlu ile bu genç kadın arasında da şu diyalog gelişti:

“AKP'li genç: Başkanım burası Kartalkaya değil neden buraya geldiniz?

İmamoğlu: Az önce senin gibi bir genci daha yolladılar. Kurban olmayın güzel kızım tamam mı.

AKP'li genç: Ben şunu da sormak istiyorum.

İmamoğlu: Götüreyim mi seni de Kartalkaya’ya bir ara.

AKP'li genç: Yok estağfurullah

İmamoğlu: Bunlar kurgulu, diğerinin aynısı.”