BirGün'de yer alan ahbere göre, Beycan Taşkıran isimli bir yurttaş Gezi Direnişi sırasında TOMA tarafından doğrudan hedef alınarak basınçlı suyla yaralandı. Polisler hakkında kovuşturmaya gerek duyulmadı. Taşkıran ise olayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Başvuruyu inceleyen AYM kötü muamele yasağının ihlal edilmediğine hükmetti.

SOKAKTA YALNIZKEN TOMA KENDİSİNİ HEDEF ALDI

Taşkıran 15 Haziran 2013 tarihinde İstiklal Caddesi üzerinde yaklaşık 1000 kişilik bir grupla birlikte polis müdahalesine maruz kaldı. Sokakta yalnız başına olduğu bir esnada kendisine yönelen bir TOMA yaklaşık 30-50 metreden doğrudan kendisini hedef aldı. Sırtı dönük olduğu halde basınçlı suyun etkisiyle yere kapaklandı. Başsavcılık polislerin kovuşturulmasına gerek olmadığına karar verdi. İtiraz ettiği mahkeme de polislerin yargılanmasına izin vermeyince Taşkıran AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

BASINÇLI SU KABURGALARINI KIRDI

TOMA’dan sıkılan basınçlı su nedeniyle kaburgalarının kırıldığını, olay yerinde iki TOMA olduğunu, sağlık raporlarının usulüne uygun düzenlenmediğini, olaya ilişkin soruşturmanın özenli yapılmadığını, itiraz merciinin ret kararında gerekçe bulunmadığını, bu nedenle adil yargılanma hakkı, etkili başvuru hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğini savundu.

"KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLMEDİ" KARARI

Yüksek Mahkeme inceleme sonunda yaptığı değerlendirmede şu tespitlerde bulundu:

"Başvurucunun iddiasının aksine 2016 yılında başvurucuda tespit edilen kırığın olay nedeniyle oluştuğunu tespit etmek mümkün görünmemektedir. Başvurucuya yapılan müdahaleye ilişkin görüntüler Başsavcılıkça temin edilememiştir."

Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme buna rağmen buna rağmen kötü muamele yasağının ihlal edilmediğine hükmetti.