Aksaray’da 40-160 bin liraya hak sahiplerine teslim edileceği söyleyen TOKİ konutlarının fiyatlarının 700 bin liraya kadar yükseldiğini belirten CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Sultanhanı İlçesinde mağdur vatandaşlarla bir araya geldi. Ertürk, “Ağır konuşmak istemiyorum ama tefeci olsa böyle bir oran uygulamaz” dedi.

Sultanhanı’nda üçüncü etap çalışmalar kapsamında TOKİ 158 adet konut üretiyor. Bir ev sahibi olma hayali ile gerekli başvurusunu yapan vatandaşlar hem teslim sürecinin yılan hikâyesine dönmesi hem de artan fiyatlar nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

“BELEDİYE BAŞKANI’NIN YANINA GİTTİK ‘ALIRSANIZ ALIN, ALMAZSANIZ ALMAYIN’ GİBİ HAREKETLER YAPILDI”

TOKİ’ye ev başvurusu yapan 28 yaşındaki İsmail Çakır, yaşadığı sorunları anlattı. Sorunla ilgili olarak milletvekilleri ve AKP İl Başkanıyla görüştüklerini ancak “dayak yemekten beter olduklarını” dile getiren Çakır, “Güya TOKİ ile görüşmüşler ve maliyet daha yüksek çıkmış. Eşmekaya’da konutlar teslim oldu, en yükseği 345 bin liraya gitti. Buradaki en düşük konut 650 bin lira. Kredili alırsak rakam 1 milyondan fazla. İkisi de aynı bina, aynı proje. İki ayda iki katına mı çıktı?” dedi.

Üç yıl önce yazıldıklarını, 2020’de kuraların çekildiğini ve 158 bin liraya hak sahibi olduklarını anlatan İsmail Çakır, “Daha sonra fiyatlar bir açıklandı, şok olduk. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakam ve şu anki rakam arasında çok fazla fark var. Buraya dar gelirli konutlar yapılacağı söylendi ama sanki merkezde konut yapılıyor gibi bir muamele var. İlgilenen yok. Belediye Başkanı’nın yanına gittik ‘Alırsanız alın, almazsanız almayın’ gibi hareketler yapıldı. Çoğu kişi hakkından vazgeçti. 75 bin lira peşinat vereceğiz, 2 artı 1 konut için sabit faizi kabul edersek 20 yılda 1 milyon 200 bin lira ödeyeceğiz. Şu an aldığımız 5 bin 500 lira maaş ile bizim burada geçinmemiz imkânsız. Benim 5 bin lira ödeme imkânım olsa ben buraya gelmem ki” dedi.

“ŞİMDİ VATANDAŞTAN İSTENEN RAKAMLAR EN DÜŞÜK 700 BİN LİRA OLMUŞ”

İnşaat sahasına giderek burada açıklama yapan CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, konutların taahhüt edilen sürede teslim edilmemesinin sorunun sadece bir parçası olduğunu, bir diğer önemli sorunun da fiyatlandırmaya dair belirsizlik olduğunu kaydetti. Ertürk şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuna bu projeyi duyurdu ve dar gelirli vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağına yönelik açıklamalar yaptı. 2 artı 1 konutlar için açıklanan ilk rakamlar 140-160 bin liraydı. Ama her nedense ortada bir sözleşme yok. Bu rakam bir sözleşmeye bağlanmış değil, bir ödeme planı yok, ucu açık… Demişler ki ‘Sen gel müracaat yap, inşaat bittiği zaman o günkü koşullarda sana bir fiyat vereceğiz’ başvuru yapılan dönemdeki koşullarla bugünkü koşullar bambaşka olmuş. Müteahhit bu konutları 31 milyon 421 bin liraya yapacağını taahhüt etmiş. 2 artı 1, 3 artı 1 ayırt etmeksizin bir hesaplama yaptığımızda, konut başı maliyet 198 bin lira. Ama şimdi vatandaştan istenen rakamlar en düşük 700 bin lira olmuş. Üstelik bu fiyat da sabit değil.”

“TEFECİ OLSA BÖYLE BİR ORAN UYGULAMAZ”

TOKİ’nin vatandaşın üzerinden yüzde 400’ün üzerinde para kazanacağını dile getiren ve bu durumun çok ağır olduğunu kaydeden Ertürk, “Ağır konuşmak istemiyorum ama tefeci olsa böyle bir oran uygulamaz. Devlet vatandaşını kandırmaz” dedi. 1,5-2 yıldır vatandaşların evlerine taşınmayı beklediğini ancak beklentisinin yerine gelmediğini anlatan Ertürk, “Devlet vatandaşını kandırmaz. Millet evine taşınmanın hayalini kurarken TOKİ vatandaşları sözleşme yapmak için çağırıyor ve önce 75-80 bin lira peşinat istiyor, sonra da önlerine iki acı reçete koyuyor. Birincisi, ‘Eğer faiz değişmesinden etkilenmeyeceğim diyorsan 2 artı 1 daire sana 1 milyon 200 bin lira ve 20 yılda ödeyeceksin. Ödemeler aylık 5 bin lira, asgari ücret 5 bin 500 lira. Kalan 500 lira ile faturalarını, çocuğunun masraflarını, mutfak masraflarını karışla, 5 bini bize getir’ diyor. İkincisi, ‘Bunu kabul etmezsen fiyat 750 bin lira. Bunun üst sınırı yok, nerede duracağı belli değil. Aylık 3 bin 750 lira taksit ödeyeceksiniz’ diyor. Bugün 5 bin 500 lira maaş alıyorsun, 3 bin 750 lira ödüyorsun; cebinde kalan bin 750 lira. Ayın sonunu zor getiren asgari ücretliye bunu reva görmek büyük bir vicdansızlık” diye konuştu.

“GÜYA FAİZE KARŞILAR, FAİZ İNDİRİMİ GELİYOR AMA VATANDAŞA GELEN BİR ŞEY YOK”

Dün yapılan basın açıklamasına Mali Müşavir Resul Karaüzüm de katıldı. İş sahasındaki tabelaya dikkat çeken Resul Karaüzüm, sorumlu firmanın değiştiğini belirtti. Ödeme planlarında azalan bakiye sisteminin uygulandığını, bu sistemde bankaların önce faizi, sonra da anaparayı tahsil ettiğini anlatan Karaüzüm, “TOKİ bir banka mı, finans kuruluşu mu da önce vatandaştan borcunu tahsil etmek, onu bir an önce kurtarmak yerine ondan faiz tahsil ediyor? Bu faiz ile kâra geçmeyi mi hedefliyor? Bizler bir yurttaş olarak mağdur olan vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Böyle bir harami düzen var. Ödeme planlarına baktım. 4 bin 500 lira taksit ödüyorsunuz anaparadan bin 300 lira düşüyor, gerisi faize gidiyor. Önce 750 bin liralık fiyat iki katına çıkıyor, sonra bunun faizi alınıyor, bir de altı ayda bir ÜFE ve TÜFE’ye göre taksit yükseliyor. Güya faize karşılar, faiz indirimi geliyor ama vatandaşa gelen bir şey yok. Aksaray halkının her zaman yanında olacağız. Biz de gücümüz yettiğince hukuki süreçlerde de bu konuda vatandaşlarımızın yanınızdayız” diye konuştu.