15 Temmuz darbe girişiminin ardından TMSF'ye devredilen şirketlerin aktif büyüklüğü 70,3 milyar liraya ulaştı. Şirketlerin bir bölümünün Varlık Fonu’na devredilmesi gündemde.

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF'ye devredilen şirketlerin aktif büyüklüğü 70,3 milyar liraya ulaştığını belirterek, “Koza Altın ve diğer firmalarımızla ilgili, satış, halka açma ya da Türkiye Varlık Fonu'na devrolma gibi opsiyonlar önümüzdeki süreçte değerlendirilecek” dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gülal, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ aidiyeti ve iltisakı tespit edilen bir kısım varlıkların TMSF kayyumunda yönetilmesine karar verildiğini” söyledi. TMSF'nin yönetiminde 784 şirket olduğunu belirten Gülal, şu bilgileri verdi: “44 bin 415 çalışanımız var, bu yapının aktif büyüklüğü 70,3 milyar lira seviyesine ulaştı, öz kaynak büyüklüğümüz de hemen hemen 30 milyar lira seviyesine ulaşmış vaziyette. Biz devraldığımızda bu yapının aktif büyüklüğü 42,3 milyar lira seviyesindeydi.”

KOZA ALTINDA REKOR ÜRETİM

Koza Altın konusunda bilgi veren Gülal, devraldıklarında 1754 kişinin çalıştığı Koza Altın’da bugün 2 bin 889 kişinin çalıştığını söyledi. Gülal, TMSF’ye devredilen Koza Altın ile ilgili şu bilgileri verdi: “Altın üretiyoruz, 2019 yılında Türkiye'nin altın üretimi 39 tondu, 11 tonunu Koza Altın'la biz karşıladık, hemen hemen 3'te 1 seviyesinde. 2020'de 42 ton altın üretimi gerçekleşti ülkemizde, buna 8,1 ton üretim yaparak katkı sağladık. İnşallah 2023 yılından itibaren Koza Altın'ı yılda 15 ton altın üreten bir firma haline getirmek arzumuz.”

SATIŞ YA DA DEVİR GÜNDEMDE

Muhiddin Gülal, Koza Altın, Erciyes Anadolu Holding, Aydınlı Grubu ve TMSF'deki büyük yapıların tamamında hemen hemen müsadere kararları çıktığını ifade ederek, “Hukuki süreçlerinin tamamlanmasını teminen Koza Altın ve diğer firmalarımızla ilgili, satış, halka açma ya da Türkiye Varlık Fonu'na devrolma gibi opsiyonlar önümüzdeki süreçte değerlendirilecek” diye konuştu.