Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 17 Kasım 2015 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Sürat Kargo Taşımacılık ve Lojistik Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan Ersin Tanış ve Hakan Seçkin isimli işçiler, 31 Temmuz 2018'de sözleşmeleri feshedilerek işten çıkarıldı. Hak kaybına uğrayıp, alacakları ödenmeyen işçiler bunun üzerine Adana İş Mahkemesi'ne dava açtı. 

Davayı kazanan iki işçi, mahkeme kararında hükmedilen hak ve alacakların tahsili için avukatları aracılığıyla icra takibi başlattı. Fakat TMSF yetkilileri tarafından işçilere, alacaklarını ancak yüzde 30 oranında yapılacak kesinti ile alabilecekleri, aksi halde ödeme yapılmayacağı yanıtı verildi. 

İşçilerin avukatı Nurettin Tanış, haksız bir şekilde işten çıkarılan müvekkillerinin yaşadığı hak kaybı ve alacaklarının tazmini için açtıkları davaları kazandıklarını, ancak alacaklarının bir türlü TMSF tarafından ödenmediğini söyledi.

Av. Tanış, "31 Temmuz 2018 tarihinde haksız şekilde işten çıkarılan ve tazminatları ödenmeyen işçilerin hukuki yollar neticesinde elde ettiği hak ve alacakları, KHK ve TMSF kararları uyarınca ödenmez hale geldi" dedi.

‘FERAGET EDİN, ÖDEME YAPALIM' 

Hakları kanunen gasp edilen işçilerin hak ve alacaklarının ödenmesi için TMSF'nin ilgili hukuk servisiyle bir takım görüşmeler gerçekleştirdiklerini paylaşan Av. Tanış, yapılan görüşmelerde "işçiler hak ve alacaklarının yüzde 30'undan feragat etmeleri halinde ödeme yapabilecekleri, aksi takdirde ödeme yapılmayacağının" beyan edildiğini kaydetti.

Tanış, "İşçilerin hukuk yoluyla elde ettikleri hak ve alacaklarının yüzde 30'u TMSF eliyle gasp edilecek ya da ödeme yapılmayacaktı. Ülkedeki işsizlik ve yoksulluk, işçileri iyice mağdur ettiğinden dolayı işçiler hak ve alacaklarına ulaşabilmek için yapılan yüzde 30 kesintiyi kabul etmek zorunda kalmışlardır. Gasp yoluyla borcu ödenen Sürat Kargo acaba hangi yandaşa satılacak, bunu merak ediyoruz. Zira işçilerin alınteri, hak ve alacakları kayyum eliyle gasp edilip yandaşa verilecek. Üstelik bu zulüm, gasp ve baskı iktidar eliyle yapılan düzenlemeler neticesinde gerçekleştirildi" diye konuştu.

TMSF tarafından geçtiğimiz haziran ayında satışa çıkarılan şirketin TMSF’ye devri sonrası firmaya dair başlatılan icra takiplerinin büyük bir bölümü öne sürülen bu şart nedeniyle bugüne dek sonuçlanamazken, bazı işçiler alacaklarını yüzde 30 kesinti yapılmasıyla alabildi.