Özelikle 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası el konulan ekonomik varlıklarla ülkenin en büyük holdingleri ile yarışacak büyüklüğe ulaşan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), son olarak Sürat Kargo’nun satışı ile tartışılıyor. Pandemi döneminin parlayan sektörü olan kargo alanında faaliyet gösteren şirketin değerinin çok altında Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Okulu kökenli arkadaşı, TÜRGEV yöneticisi Halil İbrahim Bacacı’ya sattığı iddia edilen fonun yönetimi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarını yöneten isimler gibi benzer bağlantılar ve kökenlerden geliyor.

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun gündeme getirdiği satış işlemi, satış değerinin düşüklüğü, hızı ve satın alan şirketin ihaleden çok kısa süre kurulması ile dikkat çekiyor.

Önceki bazı satış kararları ile de tepki çeken TMSF’nin yönetiminde yer alan isimler, AKP’nin kamu kurumlarının yönetimini belirleme tercihinin bu kurum içinde geçerli olduğunu gösteriyor.

Son rakamlarla aktif büyüklüğü 70,2 milyar TL, öz kaynakları ise 29,1 milyar TL olan fonun yönetiminde 793 şirket bulunuyor.

Cumhurbaşkanı kararıyla bu dev yapıyı yönetmek üzere görevlendirilenler şöyle:

Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Rüştü Karakaş: Rizeli ve Marmara Üniversitesi kökenli. 1992 yılında Şekerbank Teftiş Kurulu’nda müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan Karakaş, 2013 Ocak ayına kadar burada çeşitli görevler üstlendi. Ardından Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’nda genel sekreter olarak görev yaptı ve Kasım 2013’te Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Bir dönem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyesi de oldu.

İBB BÜROKRATI İKİNCİ BAŞKAN

TMSF Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Ali Altıntaş: Yıllarca özel şirketlerde yöneticilik yapan Altıntaş, CHP’ye geçmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter yardımcılığı görevini yürüttü.

BİTLİS MİLLETVEKİLİNİN DAMADI

Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Akyıldız: AKP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün damadı. 15 Temmuz’un ardından el konulan 14 şirkete kayyum olarak atandı.

AKP’Lİ BELEDİYE KÖKENLİ

Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sultan Mehmet Yıldırım: Bağcılar Belediyesi’nde Müfettiş Yardımcılığı görevi ile mesleğe başlayan Yıldırım, daha sonra AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nde çeşitli görevler üstlendi. TMSF’de 14 Şubat 2018 tarihinde İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanı olarak göreve geldi. Daha sonra yönetime girdi.

BABA OĞUL TMSF’DE

Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Safa: Kanal İstanbul’un olumlu bulunduğu ÇED raporunda imzası yer alan ve TMSF avukatı Enes Safa’nın babası.

BAŞSAVCININ EŞİ

Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Uçar: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaybettikleri İstanbul yerel seçiminde sandık kurullarında usulsüzlük yapıldığı iddialarını soruşturan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın eşi. Çiğdem Uçar, İsmail Uçar’ın 25 Aralık soruşturması hakkında takipsizlik kararı vermesinin ardından da İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne atanmıştı.

KAYYUM CEO

Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öksüzömer: Yıldırım Demirören’in önerisiyle TFF Tahkim Kurulu Raportör Üyeliği görevine getirildi. Yusuf Öksüzömer, 15 Temmuz sonrası kayyum atanan Uğur Şirketler Grubu’nun bir dönem CEO’luğunu da yaptı.