Türkiye Komünist Partisi (TKP), Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının tribünlerden hükümeti istifaya çağırması ve Kadıköy’de Kızılay’ı protesto ederken ‘hükümet istifa’ sloganı atan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerinin gözaltına alınması için “TKP ‘hükümet istifa’ sloganının bir suça dönüştürülmesini hiçbir biçimde kabul edemez. Bu nedenle TKP bugünden itibaren deprem dayanışma çalışmaları dışındaki bütün faaliyetlerinde ‘hükümet istifa’ çağrısına yer verecek hem temel bir hakkı savunacak hem de hiçbir meşruiyeti olmayan hükümetin karşısına dikilecektir” açıklamasını yaptı.

TKP, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelerden gelen eleştiriler üzerine, bu hafta oynanan futbol maçlarında Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının tribünlerden “hükümet istifa” sloganları atması ve Kadıköy’de Kızılay’ı protesto eden TİP üyelerinin gözaltına alınmaları hakkında yazılı açıklama yaptı. TKP’den bugün yapılan yazılı açıklama şöyle:

“‘HÜKÜMET İSTİFA’ SLOGANI SUÇ OLMAK BİR YANA HEM MEŞRU BİR SİYASİ TAVIR HEM DE GELİNEN BU TABLODA BİR SORUMLULUKTUR”

“Toplum ve ülke açısından zararlı, başarısız bir hükümetin istifasını istemek bir halkın en temel hakkıdır. Yurttaşlarımızı bir depremde koruyamayan, enkaz altında bırakan, yardımı ticarete döken bir iktidara karşı yöneltilen ‘hükümet istifa’ sloganı suç olmak bir yana hem meşru bir siyasi tavır hem de gelinen bu tabloda bir sorumluluktur. Karşımızda hiçbir denetim, tepki, eleştiriye tahammülü olmayan ve halkımızın karşısına çıkıp ‘ben her istediğimi yaparım’ diyen bir iktidar var. Bu iktidar ve aynı şımarıklıkla hareket eden sermaye sınıfının bu ülkeyi yok etmekte olduğunu söyledik, söylemeye devam edeceğiz.

“TKP ‘HÜKÜMET İSTİFA’ SLOGANININ BİR SUÇA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ HİÇBİR BİÇİMDE KABUL EDEMEZ”

Halkımız tepkisini istediği şekillerde dile getirebilir. Bir futbol maçında ‘hükümet istifa’ diye bağırmak da buna dahildir. Türkiye Komünist Partisi AKP hükümetinin meşruluğunu başından beri sorgulayan bir parti olarak ‘hükümet istifa’ sloganı ile her zaman bir duygudaşlığa sahiptir. Öte yandan bir siyasi parti olarak “hükümet istifa” gibi bir sloganı bir çerçevenin içine yerleştirme, ona toplumsal ve siyasal bir karakter kazandırmakla yükümlüdür. Ancak TKP ‘hükümet istifa’ sloganının bir suça dönüştürülmesini hiçbir biçimde kabul edemez. Bu nedenle TKP bugünden itibaren deprem dayanışma çalışmaları dışındaki bütün faaliyetlerinde ‘hükümet istifa’ çağrısına yer verecek hem temel bir hakkı savunacak hem de hiçbir meşruiyeti olmayan hükümetin karşısına dikilecektir.

“TÜRKİYE İŞÇİ PARTİLİLERE DÖNÜK POLİS SALDIRISINI PROTESTO EDİYORUZ”

Bu bağlamda dün Türkiye İşçi Partililere dönük polis saldırısını, deprem bölgesinde günlerce ortalıkta olmayan ‘güvenlik’ görevlilerinin yurttaşlarımıza dönük gözaltı ve yıldırma girişimlerini protesto ediyoruz.”