Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 2011 yılında dünyada ilk rahim nakli yapılan hastanın ardından 27 Temmuz 2021'de Türkiye'de kadavradan rahim nakli yapılan ikinci hasta olan Havva Erdem'in hamilelik sürecinin 33 yaşında doğum yaptığını açıkladı.

 Tıpta bir mucize gerçekleşti. 2011 yılında dünyada ilk Türkiye’de yapılan rahim naklinin ardından 11 yıl sonra  dünyada rahim nakli yapılan ikinci kişi olan Havva Erdem anne oldu. Erdem ailesinin kız çocuğu dünyaya geldi. 

Geçen sene Türkiye’nin ikinci rahim nakli olan Havva Erdem’e tüp bebek tedavisine başlandı. Başarılı bir tüp bebek tedavisi geçiren Havva Erdem, hamile kaldı. Geçen hafta AÜ Hastanesi koridorlarında DHA kameraları tarafından hamile haliyle görüntülenen Erdem, önceki gün doğum yaptı ve sağlıklı bir kız bebek dünyaya getirdi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanede düzenledikleri basın toplantısıyla Erdem’in anne olduğunu duyurdu.

REKTÖR ÖZKAN: NOBEL’E ADAY BİR PROJEDİR

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye’nin ve birçok kadının beklediği müjdeli haberi vermek için toplandıklarını söyledi. Özkan, “2011 yılında dünyanın ilk rahim naklini Derya Serte gerçekleştirmiştik. Tıp dünyasında ve kadın doğum alanında çığır açmıştı o proje. Bizden yardım alarak bir sürü ülke rahim nakli gerçekleştirdi. Bir sürü anne, bebek sahibi oldu. Birçok merkeze biz yardım ettik. Ancak bu olayın Türkiye’de çok anlaşılamadığını düşünüyorum. Kadın doğum camiasında bir çığır açtığı için Nobel’e aday bir projedir. Bugüne kadar Nobel alanlar Türk ama Amerika adına aldılar. Keşke listede Türkiye olarak özellikle listede bu ödülü almak çok prestijli olur diye düşünüyorum” dedi.

‘TÜM TECRÜBELERİMİZİ KULLANDIK’

Başarılı operasyonda emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Özkan, “9 yıl içerisinde birçok aşamadan geçti Derya ve sonunda sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Başarılı olduktan sonra 2021 yılında da ikinci rahim naklini yaptık. Tüm tecrübelerimizi Havva Erdemde kullandık. Güzel haber geldi. 14 ayın sonunda Havva’nın çok sağlıklı bir bebeği oldu. Çok güzel ve sağlıklı bir bebeği var. Kendisi de kadın doğum servisinde yatıyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÖMER ÖZKAN: DÜNYADA BİZİM TEKNİĞİMİZ KULLANILARAK AMELİYAT YAPILIYOR

AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, rahim nakli sürecinin 11 yıl önce başlayan bir serüven olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın en başarılı rahim nakli sonrasında dünyada bizim tekniğimiz kullanılarak ameliyatlar yapılıyor. Birçok ülkede bu ameliyatlar bizim ülkemizin verileri verilerek bu teknik kullanılıyor. Yurt dışında oldukça iyi biliniyor. Bizim ülkemizde bununla ilgili bir altyapı ve mevzuatı gelecekte olacaktır. İnanılmaz talep olan bu konu, tek başımıza altından kalkabileceğimiz bir konu değil. Anne ve bebek gayet sağlıklı. Bu haberi bekleyen birçok aileye de gelecek için umut olur.

Büyük bir ekip, özveri ve altyapı gerektiriyor. Ülkemizde bu tür ameliyatların yapılıyor olması çok güzel. Özellikle bize güvenen Sağlık Bakanlığının tüm otoritesine teşekkür ediyoruz. Sağlık turizmi ve ülkenin tıp düzeyini göstermesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçmişte nasıl karaciğer, kalp, yüz, kol nakli nasıl sükse yaptıysa rahim nakli de o derecede önemli. Bu tür nakiller geçici bağışıklık sistemini baskılıyor. Bebek sahibi olduktan sonra anne ve çocuk sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor.”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Prof. Dr. Ömer Özkan 2011’de, dünyada ilk rahim naklini yapmıştı. 14 ay önce, kadavradan alınan rahmin naklini yaptığı 33 yaşındaki hasta bir kız çocuğu sahibi oldu. İlki gibi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ortaya konan, dünyada çığır açıcı bu başarıyı kutluyoruz” ifadelerini kullandı.