Haber: Fatoş Erdoğan

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın davetiyle gazeteciler, Taksim’de bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Lokali'ndeki kahvaltıda buluştu.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"YARINLARIMIZ KARARTILMAK İSTENİYOR"

İktidarın politikalarının halkı yoksullaştırdığına dikkat çeken Baş, şunları kaydetti:

"Türkiye’yi yönetenlerin politikalarıyla gün geçtikçe hepimiz yoksullaşıyoruz. İşsizlik tehdidi ile, pahalılıkla mücadele ediyoruz. Özgürlüklerimizi bir bir kaybediyoruz. Yarınlarımız karartılmak isteniyor. Bu durumdan en fazla etkilenen tabii ki her kesimden emekçilerdir. Ülkemize, emekçi halkımıza bunları reva görenlere itirazımız, teslim olmamak için inadımız ve kurtulmak için bir yolumuz, bu yolu umuda dönüştürecek, bir davetimiz var." 

"İKTİDAR BU EKONOMİK MODELİ BİLEREK, İSTEYEREK UYGULUYOR"

Ekim ayından bu yana yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulunan Erkan Baş, ekonomik duruma ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:

"İktidar bu ekonomik modeli bilerek isteyerek uyguluyor. Temelinde de Türkiye’nin %1'ini zengin etmek var. Toplumun çoğunluğu, ihtiyaçlarını karşılayacak, onlara hayal kurdurabilecek ekonomi oluşturamayacağına ikna olmuş. İktidar, %1'in servetini koruyarak iktidarını güvence altına almaya çalışıyor."

Türkiye İşçi Partisi olarak bunun tam karşısında konumlandıklarını belirten Baş,  yüzde 99'un çıkarlarını öne çıkarmak için program yürüttüklerini söyledi. Temel ihtiyaçların sermaye çetelerine peşkeş çekilmesinin asıl tartışılması gereken konu olduğunun altını çizdi.

"TEMSİL EDİLMEYENLERİN SESİ OLMAKTAN MUTLUYUZ"

Seçim konusunda sorulan soruları da yanıtlayan Erkan Baş, Meclis'te temsil edilmeyenlerin sesi olmak için aracı olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, önümüzdeki seçimde asıl önemli olanın güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğunu söyledi.

Baş, "AKP memleketi o kadar büyük karanlığa, yolsuzluğa batırdı ki; toplumda 'Bir biçimde çıkalım' ruh hali hakim oldu. Biz AKP sonrası dönemde güçlendirilmiş parlamenter sistemin işçiye, kadına, temsil edilmeyen kesimlere ne vaat ettiğini tartışmak istiyoruz. Geride kalan yüzyıl şöyle tanımlanabilir; AKP öncesi dönemde yurttaş yoktu, seçmen vardı. AKP döneminde yurttaş 'kul' olarak tanımlandı: Bunu reddediyoruz. Halkın özne olacağı yeni bir siyasal modelin inşa edilmesi için kararlıyız."

"ABDULHAMİT GÜL NEDEN İSTİFA ETTİ?"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili sorulan soruya ise Ahmet Şık, şu yanıtı verdi:

"Türkiye kanun devleti değil, bu net. Türkiye'nin Anayasası terörle mücadele kanunun kendisidir. Hukuku paspas haline getiren, yargı bağımsızlığını tartışma konusu haline getiren iktidar elinde bu tartışma önemli değil. Bana sorarsanız; hukuk içinde cevap verirsem, aday olamaz. Buna kim karar verecek; YSK. Tartışmaya gerek yok. Bu tartışma faşist saray iktidarının kutuplaştıran siyasetine hizmet eder, bence Kemal Bey doğru bir şey söyledi: Hukuka çok bağlı olduğunu söylemiyorum; ama Abdülhamid Gül neden istifa etti? Yeni Adalet Bakanı olarak Bekir Bozdağ'ın atanmış olması bu tartışmayı yapmamız gerektiğini söylüyor. Bu tartışmada önemli olan hukuk talebinde olan yurttaşın doğru bir yerde örgütlenmesi için çalışmak."

"KADINLAR HEDEF ALINDI"

HDP Milletvekili Oya Ersoy'un Meclis'te yaptığı konuşma ve sonrasında yapılan sosyal linç ile ilgili soruya yanıt veren Sera Kadıgil, Ersoy'un konuşması sonrası yaşananların, kadınları hedef aldığının altını çizdi.

İlericilik gericilik tartışmasının odağında kadın olduğunu ifade eden Kadıgil, Sezen Aksu, Gülşen, Sedef Kabaş örneklerini vererek anlattı.

Ahmet Şık da, bu konuda yapılan tartışmanın siyasi ahlaka uygun olmadığını söyledi.

MİLLET İTTİFAKI'NA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Millet İttifakı'na seslenen Erkan Baş, Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir aday istemediklerini, halkın AKP'ye biriken öfkesini kendi kişisel ikbali için değil, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ortadan kaldırmak için kullanmak isteyen bir aday çıkarsa 'Ben bu koltuğa oturmak değil, bu koltuğu yakmak istiyorum' derse Türkiye İşçi Partisi'nin hiçbir pazarlığa girmeden bu adaya oy vereceğini belirtti.

Toplantı Erkan Baş'ın 13 Şubat Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirecekleri yeni dönemin yol haritasını paylaşacakları halk buluşmasına çağrısıyla sonlandı.

tip (1)

tip (2)