Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atanan 9 kişiden 6’sının göreve geldiklerinde havacılık alanında tecrübesi olmadığı ortaya çıktı.

Yakın zamanda Vakıfbank Yönetim Kurulu'na eski milletvekilleri ve milli güreşçi Hamza Yerlikaya'nın atanması tepki çekmişti. Vakıfbank'ta yaşanan gelişmeler akıllara THY'nin yönetimine sivil havacılık tecrübesi olmayan isimlerin atanmasını getirdi.

ATANAN 6 KİŞİ BİLAL ERDOĞAN İLE AYNI OKULDAN MEZUN

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, atanan 6 kişiden ikisi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mezunu olduğu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Bir diğer üyenin ise belediye başkanlığı döneminde Erdoğan'ın danışmanlığını yapan, ardından uzun yıllar sigorta sektöründe çalışan bir isim olduğu ortaya çıktı. Atanan isimlerden bir diğerinin de AKP’nin yakın temasta olduğu TÜRGEV ve KADEM’de yöneticilik yaptığı, edebiyat eğitiminin ardından mütercim tercümanlık yapan bir isim olduğu öğrenildi. Altı kişiden biri ise akademisyen ve özel bir üniversitede İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nde görev yapıyor.

"THY'DE HAVACILIK KÖKENLİ GENEL MÜDÜR 'BYPASS' EDİLMİŞ DURUMDA"

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, THY Yönetim Kurulu'ndaki bu değişiklikleri, "Bilal Ekşi Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak görev yaparken tüm şirketlerin sırlarına hakim oldu. Bu kişinin tekrar THY'de yönetici yapılması doğru değildir" ifadeleriyle yorumladı. Oktay Erdağı, dünyada genel müdürlerin sivil havacılık otoriteleri tarafından değerlendirildiklerini ve Form 4'le yetkilendirildiklerini kaydederek, şöyle konuştu: "Bir hata yaptıklarında sivil havacılık, genel müdürü görevden dahi alabilir. Ancak THY'de Yönetim Kurulu Başkanı havacılık kökenli genel müdürü 'bypass' etmiş durumda. THY eski Başkanı Hamdi Topçu döneminden beri devam eden bu mevcut yönetim şekli başta EASA olmak üzere tüm uluslararası kurallara uygun değildir." THY Yönetim Kurulu’ndaki isimler ve havacılık alanındaki tecrübeleri şöyle: