Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  (TGC) 2021 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları 13 Aralık 2021 Pazartesi günü Burhan Felek Konferans Salonu’nda ‪saat 14.00’de Covid-19 salgını nedeniyle sınırlı sayıda katılımla düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Törenin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı. 

Törenin açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, konuşmasına Sedat Simavi’nin ilkeli duruşunu hatırlatarak başladı: "TGC’nin Kurucu Başkanı Sedat Simavi’yi ölümünün 68. yılında saygıyla ve özlemle anıyorum. Gazeteciliğin en kötü dönemlerinden birisinin yaşandığı günümüzde Sedat Simavi’yi hatırlamamak mümkün değil. Gazeteciliği, karikatür sanatçılığı ve ilkeli duruşuyla meslek örgütümüze rehber olan Kurucu Başkanımızın adeta bugünlere bir göndermedir şu sözleri: ‘Kalemine efendi kal, uşak olma, zorda kalırsan kır ama sakın satma'. TÜİK rakamlarına göre 12 bine yakın gazeteci işsiz. Bütün bu olumsuz koşullara rağmen yüreğinde gazetecilik heyecanını taşıyan kadınlı erkekli gazeteciler, halkın haber alma hakkına sahip çıkmak için mücadelelerini sürdürüyorlar. Basınımızın en değerli ödüllerinden biri olan Sedat Simavi Ödülleri’ne bu yıl da katılımlarıyla destek veren gazetecilerin, bilim insanlarının, yazarların çokluğunu aydın bir geleceğin müjdesi olarak görüyorum. Seçici Kurul üyelerimize ve ödüle değer görülen katılımcılara şükranlarımı sunuyorum."

DOKUZ AYRI DALDA 21 ÖDÜL

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş  11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına ödüllerin 45 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek “Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 318 kişi ve eser aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 21 ödül verildi. Ödüllere olan ilginin artması özgür gazetecilik yapacağımız günlere dair umudumuzu canlı tutuyor” dedi.

 GAZETECİLİK ÖDÜLÜ CANAN COŞKUN’A

Canan Coşkun diken.com.tr internet haber sitesinde 7-9-10-16-19-21-25 Haziran, 1 Temmuz, 20 Ağustos ve 20 Eylül 2021 tarihlerinde yayınlanan “Valilik ‘Nefes darlığından öldü’ demişti: Kulaklarından ve gözlerinden kan gelmiş” başlıklı haber dizisi nedeniyle ödüle değer görüldü. Ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi. Canan Coşkun duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Umarım ki bu ödül sayesinde Birol Yıldırım’ın ölümünün üstünü kolay kolay kapayamayacaklar. Takdir edilmek, bir dolu saçmalığın yaşandığı günlerde dayanma gücü veriyor. Ben bu güçle haber üretmeye, pes etmemeye devam edeceğim. Haberimi ödüle değer gören seçici kurula çok teşekkür ediyorum.”

GAZETECİLİKTE ÖVGÜYÜ BERKANT GÜLTEKİN ALDI

Seçici Kurul Birgün Gazetesi internet haber sitesinde 22 Mart- 20 Eylül 2021 tarihleri arasında yayınlanan "Yeni MB Başkanı’nın doktora tezinde MB raporundan intihal izleri” başlıklı toplam dört haberi ile Berkant Gültekin’i övgüye değer buldu. Berkant  Gültekin’e övgü plaketini PEN Yazarlar Derneği ikinci Başkanı Halil İbrahim Özcan verdi. Berkant Gültekin aldığı ödülü gençlere armağan ederek sözlerini sürdürdü: "Ben intihalin haber değeri olup olmadığını Türkiye'de hala merak ediyordum, neyse ki varmış ve hala övgüye değer bulunabiliyormuş.  Bu da ülkemiz açısından sevindirici bir haber. Ben bu ödülü Türkiye'de çalmadan çırpmadan, birilerine sırtını dayamadan, emeğiyle, gayretiyle, hayattaki hedeflerine doğruluktan dürüstlükten yana taviz vermeden ulaşmaya çalışan bu ülkenin güzel gençlerine armağan ediyorum. Diliyorum Türkiye de bir gün gerçekten adil bir ülke haline gelecek.” 

 RADYO ÖDÜLÜ GÜLAY OKTAR’IN

Seçici Kurul TRT Radyo 1’de 2 Mart 2021 Tarihinde ilk bölümü yayınlanan “Genç Yıllar: 60’lar” adlı radyo programı nedeniyle Gülay Oktar’ı ödüle değer buldu. Gülay Oktar’a ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar verdi. Törende konuşan Oktar şunları söyledi: "60'lar tüm zamanların belki de en ilham verici 10 yılı. Dünyanın değişip dönüştüğü, yerleşmiş değer yargılarının yerini yeni fikirlerin aldığı, genç neslin daha güzel, barış dolu bir dünya için başkaldırdığı yıllar. Bu belgeseli hazırladığım süreç yüzümü bugünün karanlığından aydınlığa, umuda çevirdiğim bir sığınak oldu benim için. Bu ödülü 60'lara iz bırakmış tüm o güzel ruhların hatırasına alıyorum.” Seçici Kurul ayrıca Turgut Onarır’ın Yaşar Üniversitesi İnternet Radyosu radYU’da 7 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan “Bizim Yunus: Aşk ve İrfan İnsanı Yunus Emre” adlı radyo programını, övgüye değer gördü. Turgut Onarır’a ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Ahmet Özdemir verdi. 

TELEVİZYON HABER ÖDÜLÜ FOX TV’NİN

Seçici Kurul Fox TV’de 30 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan “Alkış Cumhurbaşkanı’na serbest, Mehmetçiğe yasak” adlı ortak haber programı nedeniyle, muhabir Barış Kaya ve kameraman Mehmet Akif Balıkçıoğlu’nu ödüle değer buldu. Kaya ve Balıkçıoğlu’nun ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi.  Muhabir Ela Sezen ve kameraman Ünsal Çakin’in Haber Global TV’de 15-16-17 Şubat 2021 tarihlerinde yayınlanan “Bir  Kentleşememe Hikayesi: Esenyurt” adlı haberi, övgüye değer görüldü. Sezen ve Çakin’e plaketlerini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı verdi.

TV BELGESEL ÖDÜLÜ MESUT GENGEÇ’İN

Mesut Gengeç, Gain Dijital TV’de 11-18 Mart 2021 tarihlerinde yayınlanan “Covid0N9: İlk Dalga” (2 Bölüm) adlı belgesel programı nedeniyle ödüle değer görüldü. Mesut Gengeç ödülünü TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü’nün elinden aldı, konuşmasında şunları söyledi: "Gazeteci olarak bazen perde arkasında kalan, az bilinen gerçekleri belgeler ışığında belgesele dönüştürüyoruz. Ama bu belgeseldeki ayrıntılar; hepimizin gözleri önünde yaşandı. Birçok ölüme yol açan Covid 19’u ve yaşadıklarımızı ölümsüzleştirmek; tarihe not düşmek için bu belgeseli çekmeye karar verdik." TRT Belgesel kanalında 26 Mayıs / 8 -16 Haziran 2021 tarihlerinde yayınlanan “İkrar” adlı belgesel programı nedeniyle seçici kurul tarafından övgüye değer görülen Gülşan Saru övgü plaketini Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün elinden aldı.

t24.com.tr internet haber sitesinde yayınlanan “Koronavirüsün Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na etkisi” konulu karikatürü nedeniyle ödüle değer görülen Hilal Özcan’a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Behiç Ak verdi.

ORHAN PAMUK: SABIR VE DİRENME GÜCÜ...

"Veba Geceleri” adlı romanıyla ödüle değer görülen Orhan Pamuk’a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan sundu.  Orhan Pamuk ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: "40 yıldır bu işlerin içindeyim ama asla ülkemin hem siyasi hem de ekonomik olarak bu kadar kötü bir durumda olacağını hayal edemezdim.  Allah millete sabır, direnme gücü versin diyorum.”

Sosyal Bilimler Seçici Kurulu “Montrö Meydan Muharebesi -Bir Diplomasi Savaşı-” adlı eseri nedeniyle Doç. Dr. Murat Burgaç’ı ödüle değer gördü. Seçici Kurul “Dört Duvar Kadına Ne Yapar?” adlı eserleri nedeniyle Prof. Dr. İpek Merçil ve Arş. Gör. Seçil Doğuç Ergin’i övgüye değer buldu. Fen Bilimleri dalında “Bakır nano parçacıklarının boyutu ile MG-Katkılı seryum arasındaki etkileşim kısmi hidrojenasyon performansını ve kararlılığını kontrol eder” adlı çalışması nedeniyle Doç. Dr. Alper Uzun ödüle değer görüldü. Seçici kurul, Prof. Dr. Hasan Şahin’i “Tek Katmanlı GaP ve GaSe'nin va der Waals Tipi Hetero yapılarının Raman ve Optik Özellikleri: Bir İlk Prensip Çalışması” başlıklı eseri nedeniyle övgüye değer buldu.  “Traıl’a Dirençli Hücre Modelleri ile Kazanılmış Dirençte Rol Oynayan Farklı Adaptif Mekanizmaların Aydınlatılması” başlıklı çalışması nedeniyle Doç. Dr. Tuğba Bağcı Önder de ödül kazandı. Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Eren Berber’i “Primer Hiperparatiroidide Yapay Zeka Kullanarak Paratiroid Bezlerinin İntraoperatif Otofloresans Ölçümleri İçin Algoritma Geliştirilmesi” başlıklı çalışması nedeniyle övgüye değer buldu.

Seçici Kurul 2021 yılında gerçekleşen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarında Klasik Yay Bireysel Branşında altın madalya kazanan milli okçumuz Mete Gazoz’u, ödüle değer gördü. Seçici Kurul Busenaz Sürmeneli’yi 2021 yılında gerçekleşen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye boks branşında altın madalya kazandırması nedeniyle övgüye değer buldu.