MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Tez-Koop-İş Samsun Başkanı Tarık Sayın, "Tez-Koop-İş Sendikası Samsun şubesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde işveren OMÜ ile sendika arasında yüzde 5’lik zam ile 40 saat çalışma maddelerindeki uyuşmazlıktan dolayı Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezimizin de aldığı grev Kararını OMÜ’deki iş yerlerine astık" dedi.

OMÜ’deki işyerlerine aldıkları grev kararını astıklarını basın toplantısı ile düzenleyen Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, "Toplu iş sözleşmesi görüşmelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü adına bağlı olduğu işveren sendikası Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yürütmektedir" dedi.

"GREV KARARIMIZI TÜM İŞYERLERİNE ASTIK"

Tarık Sayın açıklamasına şöyle devam etti:

"Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hala anlaşma sağlanamamıştır. Toplu sözleşme sürecinin başından beri sendikamız uzlaşma zemininden vazgeçmemiş, sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için gerekli adımları atmıştır ancak Sendikamızın bu süreçte göstermiş olduğu tüm çabalar karşılıksız kalmış, toplu sözleşme görüşmelerinde yasal süre içerisinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Genel Merkez Yönetim Kurulumuz tarafından 11 Kasım 2022 tarihinde grev kararı alınmıştır. Konuyla ilgili yasal tebligatlar dün itibariyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne ve işveren sendikasına yapılmış, grev kararları tüm işyerlerine asılmıştır.

"OMÜ TARAFINDAN YÜZDE 5’LİK SEFALET ÜCRETİ TEKLİ EDİLDİ"

Daha önce defalarca söylediğimiz gibi sendikamız Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı işyerlerinde uzun yıllardır örgütlüdür ve toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır. Bu dönem işveren sendikası TÜHİS’e üye olan üniversitede sendikamızın işverene iletmiş olduğu toplu iş sözleşmesi teklifine karşı hiçbir ilerleme kaydedilmemiş; TÜHİS kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemiştir. İşveren sendikası TÜHİS tarafından; Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine birinci yıl birinci altı ay dönemi için yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, elektrik, doğal gaz, gıda, yakıt gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının yüzde 5 ücret zammı teklifi hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Aynı zamanda TÜHİS tarafından mevcut sözleşmemizde işçi lehine yer alan hükümler dahi geriye götürülmek istenmiştir. Çalışma saatleri toplu iş sözleşmemizde günde 8 saat, haftada 40 saattir. Cumartesi ve pazar günleri hafta tatilidir. Yıllardır bu çalışma saatlerinin uygulandığı üniversitede çalışma saatlerinde ikilik yaratılmak istenmektedir. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin bir kısmı haftada 40 saat çalışırken, diğer işçiler haftada 6 gün, 45 saat çalıştırılmak istenmektedir. Aynı işyerinde çalışan işçiler arasında bu tür bir eşitsizlik, çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmaktadır, eşit davranma ilkesine de açıkça aykırıdır. Toplu iş sözleşmemizde yer alan hükümler yıllar süren mücadeleler sonucunda kazanılmış haklardır. Sendikamız tarafından kazanılmış haklarda hiçbir şekilde geriye gidilemeyeceği defalarca dile getirilmiştir.”