Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında, öğrencilerin bu yılki okul masraflarında, enflasyona bağlı olarak yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 150 oranında artış oldu. İthal ürünlerdeki fiyat çok daha yüksek. Oysa eğitim sektöründe kullanılan defter, kitap, kalem, kağıt, silgi gibi kırtasiye malzemeleri, en az gıda malzemeleri kadar temel ihtiyacı oluşturuyor. Bu kırtasiye ürünlerinin bir kısmında yüzde 8, bir kısmında da yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yeni eğitim-öğrenim sezonunda mutlaka sıfırlanmalı” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okulların açılmasına kısa bir süre kala, öğrenciler için kırtasiye ürünleri, internet ve bilgisayarlar başta olmak üzere tüm okul araç ve gereçlerinde KDV’nin kaldırılması için çağrı yaptı. Palandöken, bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“OKUL ÜRÜNLERİNDE KDV ORANI SIFIRLANMALI: Okullar açılıyor ve kırtasiye malzemelerinde zaten bir haksız uygulama var. Eğitim için temel ihtiyaç olan defter, kitap, kalem gibi kırtasiye malzemeleri ile bilgisayar ve diğer araç gereçlerde ve ev internetinden KDV sıfırlanmalı.

İNTERNET ÜCRETİNİN KDV’Sİ OLMAMALI: İnternet ve bilgisayar kullanmak, çok temel bir ihtiyaç haline aldı. İnternet fiyatlarına yapılan zamlar, aileleri mağdur ediyor. İnternet ücretinin KDV’si olmamalı. Bilgisayar ve laptopun aileler içinde önemli bir külfet olduğunu biliyoruz.

OKUL MASRAFLARI ENFLASYONA BAĞLI OLARAK ARTTI: Okullarda devlet desteği falan yapılsa da hayat pahalı. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında, öğrencilerin bu yılki okul masraflarında, enflasyona bağlı olarak yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 150 oranında artış oldu. İthal ürünlerdeki fiyat çok daha yüksek.

KALEMSİZ, DEFTERSİZ OKULA GİDİLMEZ: Yaklaşık 18 milyon çocuğumuz, yeni eğitim-öğrenim sezona başlıyor. 8 milyonu aşkın üniversite öğrencisi, yeni eğitim ve öğrenim yılına başlayacak. Kalemsiz, deftersiz okula gidilmez. Devletin bazı sınıflar için vermiş olduğu kitaplar aileleri rahatlatsa da diğer malzeme ve kitapların fiyatlarının ne kadar pahalı olduğunu, çocuğu okula giden vatandaşları ne kadar zorladığını hatırlatmak istiyorum.

ÖĞRENCİ GİDERLERİ AİLE BÜTÇESİNİ HAKİKATEN ZORLUYOR: Öğrencilerin ailelerine daha fazla yük getirmemesi için KDV desteği önemli olacak. Bu kırtasiye ürünlerinin bir kısmında yüzde 8, bir kısmında da yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yeni eğitim-öğrenim sezonunda mutlaka sıfırlanmalı. Bir de haksız rekabetle mücadele edilecek. Bir kalemde ucuz, diğer kalemde pahalı fiyat olması insanları rahatsız ediyor. Kitap defterin dışında okul forması, ayakkabıya kadar birçok ihtiyacın maliyeti, hesaplara göre aile bütçesini hakikaten zorluyor. Buna çözüm olarak da KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtiyoruz.”