Yılın ilk dört ayında TÜFE yüzde 31.71 olarak gerçekleşti. Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon oranının netleşmesiyle milyonlarca emekli ve memurun maaş zamları da kesinleşmiş olacak. Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon oranı ile Temmuz’da 14 milyon emekli aylığına yapılacak zam oranı ile 3 milyon memura verilecek enflasyon farkı saptanacak.

Ekonomistlerin beklentileri Mayıs ayında enflasyonun yüzde 3.97, Haziran ayında enflasyonun ise yüzde 2.97 çıkacağı yönünde. Bu tahminlerin gerçekleşmesi halinde 6 aylık enflasyon yüzde 41’e ulaşacak.

Buna göre işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi ile dul ve yetim aylığına en az yüzde 40 zam gelecek.

ASGARİ ÜCRET 6 BİNE YAKLAŞACAK

Öte yandan iktidar partisi milletvekilleri ve bakanlarının aksi yönündeki açıklamalarına rağmen, yoksulluğun altında ezilen asgari ücretlinin de yıl içinde ikinci kez zalma ihtimali yükselmiş durumda. Seçim ortamına girilmesi ve artan enflasyon nedeniyle asgari ücrete yılın ortasında yeni bir zam yapılabileceği ve temmuzayında asgari ücretin 5 bin 997 TL olacağı konuşuluyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI: 3 BİN 500 TL OLACAK

Ocak’ta en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Temmuz’da emekli ücretlerine taban fiyat uygulaması yerine enflasyon oranında zam yapılması bekleniyor.

Açıklanan rakamlara göre Haziran’da enflasyon yüzde 35-40 bandında olacak. Bu rakam baz alındığında halen 2 bin 500 lira olan emekli maaşının en düşük 3 bin 500 TL olması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

4 aylık enflasyon verisi 31,71 olarak hesaplanırken memur ve memur emeklisi yüzde 7 toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyon oranı tutarında zam alacak.
Bu hesaba göre, 4 aylık memur ve memur emeklisi enflasyon farkı yüzde 24,21 olarak hesaplanırken ilave yüzde 7 toplu sözleşme zammı ile alınacak olan zam oranı yüzde 31'i şimdiden aşmış durumda.

Bu rakamlara Mayıs ve Haziran ayı enflasyon verileri de eklendiğinde memura şimdiden yüzde 35-40 bandında zam yapılması gerekiyor.

Böylece en düşük memur maaşının 6 bin 429 liradan 8 bin 679 liraya yükselmesi bekleniyor.