TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, artarak devam eden ilaç yokluğuna ilişkin açıklama yaptı. Bu sorunun hem eczacıyı hem de hastayı mağdur ettiğine dikkat çeken Saydan, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“İLAÇLARIN BULUNAMAMASI HASTALARIN TEDAVİLERİNİ AKSATIYOR”

“Bugün euro kuru 19 TL’yi aşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kurunun 7,86 TL olarak belirlenmesi ilaca ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu durumdan dolayı birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar da ülkemize getirilememeye başlanıyor. Dolayısıyla hastalarımızın tedavisinin aksamasına, tedavi olamamalarına, hatta doktorların tedaviyi değiştirmek zorunda kalmasına neden oluyor.

“ÖZELLİKLE ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI, ANTİBİYOTİKLER, HORMON İLAÇLARI BULUNAMIYOR”

Özellikle, çocuk şurupları, antibiyotikler, diyabet, ağrı kesici, tansiyon, antidepresan, tüp bebek tedavisi, epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor. Hatta bazı ilaçların eşdeğeri dahi yok. Böyle olunca da hastalar ilaçlarını temin etmekte güçlük çekiyor. Doktorlarına tekrar giderek piyasada mevcut olan ilaçlara göre tedavi protokollerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Günlük olarak depolardan eczanelerimize özellikle çocuk şurupları 1 veya 2 tane geliyor, bunları çocuk hastalara nasıl vereceğimizi şaşırıyoruz.  Nöbetlerimizde ilaçlarını bulamayan vatandaşlar geceleri ilaç aramak için nöbetçi eczanelerimizin önünde hasta kuyrukları oluşturuyorlar.

“YETKİLİLER BİR AN ÖNCE İLAÇ KURUNU GÜNCELLEYEREK EKONOMİK GERÇEKLERE UYGUN HALE GETİRMELİ, VATANDAŞIN İLACA ULAŞMASINI SAĞLAMALI”

İlaç vazgeçilemez, ertelenemez, özel bir ürün olduğu için yetkililerin bir an önce ilaç kurunu güncelleyerek ekonomik gerçeklere uygun hale getirerek, vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamalı. Ayrıca dışa bağımlılığı azaltmak, ilacın bulunabilir olmasını sağlamak içir yerli ilaç sanayi güçlendirilmeli ve desteklenmeli. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkün olacak. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için de reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmelidir.”