Ankara Gar Katliamı’nın yıldönümünde birçok kentte yapılan anma etkinliklerinde, sorumluların yargılanması talep edilerek, “Kırılarak, vurularak ama yeniden ayağa kalkarak emek, demokrasi ve özgürlük güçleri yan yana, yine sokaklardayız” mesajı verildi. 

Ankara Emek ve Demokrasi Platformu’nun 10 Ekim 2015’te Gar Meydanı'nda düzenlediği mitinge yönelik İŞID’in bombalı saldırısında 104 kişi yaşamını yitirdi, en az 500 kişi yaralandı. Katliamı protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi. 

İZMİR’DE ANIT AÇILIŞI

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Konak ilçesinde bulunan Alsancak Garı önündeyaşamını yitirenlerin anısına yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda kişi katıldı. “10 Ekim’i unutmayacağız, unutturmayacağız” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Onlara sözümüz barış olacak” ve “Faşizm yenilecek barış kazanacak” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, katliamdan sorumlu kamu görevlileri ve siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini ifade ederek, “Ceza dosyası kapsamında elde edilen deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki, bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara katliamı siyasi bir cinayettir. Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerini vicdanlarına koyarak, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 

10 Ekim Aileleri Derneği üyesi ve yerine kayyım atanan HDP Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, yakınlarını kaybedenler olarak hayatın artık eskisi gibi olmadığını söyledi. "Bizi hayatta tutan tek bir şey var o da mücadele azmimizdir” diyen Çevik, adaleti getireceklerini belirtti. 

Katliamda eşi Mesut Mak’ı kaybeden Evrim Mak da, “Katliamla birlikte bütün ülkeye korku salınmak istendi. Bugün de görüyoruz ki asla bunu başaramayacaklar. Umutlarımızı yağmaladılar bugün bu anıt sayesinde umudu ve barışı yeşertmek için bu alanda bulunuyoruz" diye konuştu.

ŞIRNAK: SORUMLULAR YARGILANMALI

HDP Şırnak İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve partililer katıldı. “Gar katliamı 6 yıldır kanayan bir yaradır” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, “10 Ekim katliamını planlayarak yapanlar da önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp, katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken kılını kıpırdatmadılar. Hala görevlerinin başındalar” dedi. 

ADANA: İNADINA BARIŞ 

Adana’nın Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde, katliamın yaşandığı saat 10.04’te anma gerçekleştirildi. Anmaya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan okudu. Katliamın gerçek faillerinin bulunarak, yargılanmadığını ifade eden Aydoğan, “İnsanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız” şeklinde konuştu. 

Katliamda hayatını kaybeden Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, acılarının halen ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, "İnadına barış. Çünkü biz barış için büyük bir bedel ödedik. İnadına barış diyorum" dedi. 

FİNCANCI: MÜCADELEYE DEVAM

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi: "Bize bu ıstırabı çektirenler, bu katliamın gerçek failleridir. Biz o faillerin görünür olabilmesi için, gördüğümüz birbirimizin hissettiği ıstırabı tüm bu topraklarda hissettirebilmeyi kılmak için, emeğimiz için barış için demokrasi için özgürlüğümüz için yitirdiklerimizin yanı başımızda anılarını hissettirebilmek için mücadeleye devam edeceğiz.”

AKDENİZ: YİNE SOKAKLARDAYIZ

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, katliamın arkasındakilerin de yargı önüne çıkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kırılarak, vurularak ama yeniden ayağa kalkarak emek, demokrasi ve özgürlük güçleri yan yana yine sokaklardayız. Bu işin siyasi sorumluları yargı önüne çıkana kadar adalet mücadelemiz devam edecek, iki elimiz onların yakasında olacak.” diye konuştu.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, katliamın devletin denetim ve gözetiminde yapıldığını belirterek, katliamın ortaya çıkarılmadığını ve buna izin vermeyenlerin iktidarlarını savaş ile kanla tahkim ettiğini vurguladı. 

Anma barış güvercinlerinin uçurulması ve anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi. 

ANTALYA  

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. Anmaya, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yaşamını yitirenler, yere bırakılan karanfillerle anıldı.