TBMM Genel Kurulu'nda bugün, Bartın Amasra'da Meydana Gelen Maden Kazasının Tüm Yönleriyle Araştırılması ve Tedbirlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapor görüşülüyor. 

Rapor üzerine söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Bu komisyon raporundaki kaza senaryosu eksiktir, hatalıdır ve bilime de aykırıdır. Facianın sorumluluğu tek bir kişiye, hayatını kaybeden barutçunun üzerine atılmak isteniyor. Oysa bu faciada zincirleme ihmaller var. Rapordaki senaryoya göre; patlatma yapan barutçu, ocakta metan gazı biriktikten sonra yeterli süre beklemeden ikinci patlatmayı yapıyor ve grizu patlaması gerçekleşiyor. Ancak teknik açıdan bu mümkün değildir. Grizu patlaması patlatma yapılan yere yakın olsaydı, bu yere en yakın olan barutçunun vücudunda yanıklar olması gerekirdi, çünkü grizu patlamasıyla açığa çıkan ısı 2 bin derece. Ancak elimde gördüğünüz bu Adli Tıp Kurumu raporu, barutçunun neden hayatını kaybettiğini açıklıyor, diyor ki sonuç kısmında ‘Kişinin ölümünün maden ocağında meydana gelen patlamaya bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatini bildirir rapordur’. Dolayısıyla burada da komisyonun hazırladığı raporun senaryosu çöküyor” dedi.

“KOMİSYON RAPORUNA GÖRE HAVALANDIRMA SİSTEMİ TAM, HAVALANDIRMA SİSTEMİ EKSİZSİZ GÖSTERİLİYOR”

Yavuzyılmaz, “Ocakta biriken metanın da uzaklaştırılamamış olması, havalandırmada da yine büyük problemler olduğunu gösteriyor. Ancak komisyon raporuna göre, havalandırma sistemi tam, havalandırma sistemi eksizsiz gösteriliyor. Dolayısıyla da işin bu kısmında da yine rapordaki kaza senaryosu çöküyor” diye konuştu.

“GERÇEK KAZA SENARYOSU NASIL”

Deniz Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“Gerçek kaza senaryosu nasıl, şimdi onu anlatalım. Elimde gördüğünüz bu plan, eksi 320 kotundaki çalışma ocağını gösteriyor ve patlama da burada gerçekleşiyor. Arında bulunan barutçu, birinci patlatmasını yapıyor. Kömür üretimi yapmak için bir patlatma yapılıyor ve arından dökülen kömürler bir bant sistemiyle taşınarak yer yüzüne ulaştırılıyor. Ortaya çıkan metan gazı, yakında bulunan metan gazı sensörüne ulaşıyor ve metan gazı sensörü yüzde 1,5 seviyesini geçtiği için, elektrikleri kesmek için devre kesiciye bir uyarı gönderiyor ve bu maden ocağındaki elektriğin kesilmesi gerekiyor. Ancak metan gazı seviyesi tehlikeli noktaya ulaştığı hâlde patlamanın olduğu galerideki elektrikler kesilmiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun komisyonda sorduğumuz sorulara verdiği yanıttan, bu elimde tuttuğum belgeden biliyoruz.”

“RAPORU HAZIRLANIRKEN, İKİ GÜN KALA BİRDENBİRE, AK PARTİ KURNAZLIĞIYLA TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU, KOMİSYONA YENİ BİR BELGE GÖNDERİYOR”

Yavuzyılmaz, “Tam komisyon raporu hazırlanırken, iki gün kala birdenbire, AK Parti kurnazlığıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu, komisyona yeni bir belge gönderiyor. Sensörlerin hangi devre kesicilere bağlı olduğunu gösteren bir belge, yeni belge. Elimde tuttuğum, 1 Ekim 2022 tarihli, yanlış devre kesici bağlantısı yapıldığını gösteren belge, altında tarih var, imza var. Yeni gönderilen belgede tarih yok, imza yok. Bir Excel belgesi ve bu belgeyle de bu sensörün doğru devre kesiciye bağlı olduğu anlatılmaya çalışılıyor. Bu belgeyle birlikte gönderilen tek hat şemasınınsa tarihi nedir? Tarihi, patlama gerçekleştikten 3,5 ay sonrayı gösteriyor, evrakın düzenlenme tarihi 27 Ocak 2023. Bu konuyla ilgili, CHP olarak suç duyurusunda bulunuyoruz” diyerek konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade etti.

“ŞEHİT MADENCİLER SUSAR, MİLYONLAR KONUŞUR. AK PARTİ SUSAR, KANAYAN VİCDAN VE ADALET KONUŞUR”

AKP iktidarını eleştiren Yavuzyılmaz, “Hayatını kaybeden madenciler kendilerini savunamaz, şehit madenciler hesap soramaz. AK Parti iktidarı, bunu iyi bildiği için, ihmallerin sorumluluğunu şehit madencilerin üzerine atmak istiyor. Ama şunu unutuyorlar; şehit madenciler susar, gözü yaşlı eşler, çocuklar susmaz, konuşur. Şehit madenciler susar, binlerce madenci konuşur. Şehit madenciler susar, milyonlar konuşur. AK Parti susar, kanayan vicdan ve adalet konuşur. İşte o adaleti bu ülkeye biz getireceğiz” dedi.