TBMM Genel Kurulu’nda bugün, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ‘Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi görüşüldü.

Genel Kurul’da söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, şunları söyledi:

“AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK SÜRECİMİZ, CUMHURİYET’İMİZDEN SONRAKİ EN GÜÇLÜ ÇAĞDAŞLAŞMA HAMLEMİZ”

“Avrupa Birliği mali katılım fonlarıyla ilgili görüşmelerimizi yapıyoruz. Avrupa Birliği üyelik sürecimiz, Cumhuriyet’imizden sonraki en güçlü çağdaşlaşma hamlemiz. 60 yılı aşkın zamandan bu yana bir emek var, bir birikim var. Maalesef son yıllarda izlenen yanlış politikalar nedeniyle bu 60 yıllık birikimi heba etmek üzereyiz.

“UYGULAMA VE POLİTİKA YANLIŞLIKLARI NEDENİYLE AVRUPA BİRLİĞİ DEĞİL, ADETA BİR ORTA DOĞU ÜLKESİ HALİNE GELMİŞ DURUMDAYIZ”

Devamlı suretle ilerleme raporları… Adı ‘ilerleme’ ama en fazla tekrarlanan kelime ‘gerileme’ oluyor. Evet, uygulama ve politika yanlışlıkları nedeniyle Avrupa Birliği değil, adeta bir Orta Doğu ülkesi haline gelmiş durumdayız ve yine bu yıl da 2022 yılı raporunda da herhangi bir ilerleme göremiyoruz. Ne Gümrük Birliği güncellemesi var ne vize serbestliği var; bulunduğumuz noktada duruyoruz. Özellikle bu yaz vizeyle ilgili sorunlar bir hayli yoğun şekilde yaşandı, hatta öğrencilerimiz kendi eğitimlerini dahi bu sebeple devam ettiremediler. Ve yine 2015 yılından bu yana yayınlanan tüm raporlarda Türkiye'nin demokrasiyle ilgili, temel haklar ve hürriyetlerle ilgili, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı, düşünce ve ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğüyle ilgili sorunlar devamlı surette tekrarlanıyor ve vurgulanıyor ama herhangi bir ilerleme, iyi yönde bir çaba göremiyoruz. Raporlarda devamlı suretle gerileme, yani bırakın ilerlemeyi devamlı gerilemeden bahsediliyor. Bu yılki raporda da yine demokratik gerilemenin devam ettiği ifade ediliyor. Bu, ülkemiz açısından bir hayli acı bir durum.”

Teklif, görüşmelerin ardından Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.