CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda bugün gündem dışı söz alarak Adıyaman’ın sorunları üzerine konuştu. Tutdere’nin konuşmasının ardından  AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ile arasında “masal” atışması yaşandı. Tutdere, konuşmasında şunları dile getirdi:

“20 yıllık AK Parti iktidarının seçimden seçime hatırladığı, seçimden sonra unuttuğu, halkını yoksul bıraktığı, gençlerini işsiz, topraklarını susuz bıraktığı, tütününe hapis cezası getirdiği sevdamız, memleketimiz, Adıyaman'la ilgili birkaç hususu belirtmek için söz almış bulunmaktayım.

Adıyaman'da tarımdan turizme, sanayiden eğitime, sağlığa birçok alanda çok sayıda sorun var. Biz bu sorunların çözümü için Genel Kurul’da, komisyon çalışmalarında defalarca sorunları dile getirdik, çözüm için iktidarı uyardık, çözüm konusunda Adıyaman halkının taleplerini bu kürsüden dile getirdik ancak bu sorunların büyük bir kısmı, sene 2023, henüz çözülmemiş. Adıyaman'ımız özellikle ulaşım konusunda çok ciddi mağduriyetler yaşıyor. AK Parti iktidarının her defasında ‘eser siyaseti’ olarak bahsettiği ulaşımda Adıyaman hak ettiği hizmetleri bugüne kadar alamadı.

“57 KİLOMETRE YOLU MAALESEF YAPMADINIZ”

Bakınız, ben bir fotoğrafla bu işi, bir konuyu sizlere aktarmak istiyorum. Bu gördüğünüz fotoğraf, iki gün önce Adıyaman-Çelikhan yolunda çekildi. Fotoğraf karesinde Sayın Adıyaman Valisi, Sayın Aydın, AK Parti İl Başkanı, İlçe Başkanı ve AK Parti heyeti var. Peki, bu fotoğraf nerede çekiliyor? Çelikhan yolunda. Çelikhan yolunda kalan bir vatandaşa yardım için heyet durmuş ve yardımcı oluyorlar. Buraya kadar yapılanı insani olarak gerçekten doğru buluyoruz ancak buradan, bu kürsüden Sayın Aydın'a ve AK Parti heyetine de şunu sormadan edemeyeceğiz... Yirmi yıldır iktidarsınız, Adıyaman'ı Çelikhan'a bağlayan 57 kilometrelik yolu maalesef yapamadınız, siz eğer o yolu yapmış olsaydınız bugün Çelikhanlılar ve o yolu kullanan bütün yurttaşlarımız daha güzel koşullarda seyahat etselerdi belki yolda kalmayacaklardı, belki de bu fotoğraf ortaya çıkmayacaktı. Çelikhan halkına yirmi yıldan beri her seçimde söylüyorsunuz; ‘Bu sefer yapacağız, bu seçimden sonra yapacağız.’ Ancak Çelikhan yolu yılan hikâyesine döndü. Ben bu kürsüden defalarca söyledim, artık Çelikhan yolu çile yolu hâline geldi. Sayın Aydın oradan izliyor. Sayın Aydın, siz de defalarca Çelikhan halkına ve Adıyaman halkına söz verdiniz, Çelikhan yolunu yapacaktınız. 57 kilometrelik yolu yapamayan bir AK Parti iktidarı olarak tarihe düştünüz.

Ancak şunu, bu kürsüden ifade ediyorum: Adıyamanlı hemşehrilerim, Çelikhanlı hemşehrilerim rahat olsunlar; artık bu iktidarın ne Adıyaman'ın Çelikhan yolunu ne de diğer eksikleri yapma takati kalmadı. İnşallah, Allah'ın izniyle ilk sandıkta biz iktidara geldiğimizde, Millet İttifakı'nın iktidarında ilk işimiz Çelikhan yolunu yapmak olacak. Çelikhan'ı da Adıyaman'ın diğer tüm bağlantı yollarını da en modern şekilde yapacağız ve halkımızın hizmetine sunacağız.”

“20 YILDIR HEP AYNI MASALLARI ANLATTI”

Sataşma gerekçesiyle söz alan Ahmet Aydın, Tutdere’nin iddialarına yanıt verdi. Tutdere, Aydın’a “Evet, Sayın Aydın'ı dinledik. Yani yirmi yıldır hep aynı masalları anlattı, etrafından dolandı” dedi. Aydın ise “Masal değil gerçek” diye karşılık verdi.

Tutdere ile Aydın arasındaki tartışma, tutanaklara şöyle yansıdı:

“TUTDERE: Şimdi, benim sorduğum sorum net, Adıyaman-Çelikhan Yolu'nu neden yapmadınız, ne zaman yapacaksınız? Açık ve net.

AYDIN: Yapacağız yapacağız, onu da biz yapacağız.

TUTDERE: Gerger-Narince Yolu'nu ne zaman yapacaksınız? Ödeneni ne zaman aktaracaksınız?

AYDIN: Yapıyoruz, inşaat devam ediyor, yapıyoruz.

TUTDERE: Sayın Aydın, şimdi diyor ki: ‘Yirmi yıllık AK PARTİ iktidarı döneminde Adıyaman'a 5 milyar ulaşımdan gelmiş.’

AYDIN: 5,4.

TUTDERE: Evet, 5,4 olsun. Peki, Şanlıurfa'ya, Malatya'ya bir yılda kaç lira gitmiş biliyor musunuz? 4 milyar gitmiş, öbürüne de 5 milyar gitmiş. Yirmi yılda 5 milyar Adıyaman'a gelmiş, komşu illere bir yılda 4 milyar gitmiş, 3 milyar gitmiş. Peki, nerede burada adalet? Nerede burada adalet?”