Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, Orta Amerika ülkesi Guatemala'ya ziyarette bulundu.

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre Tsai, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan gezisinde New York şehrinin ardından Guatemala'ya gitti.

Tayvan'ı tanıyan az sayıdaki ülkelerden biri olan Guatemala'da devlet töreni ile karşılanan Tsai, Devlet Başkanı Alejandro Eduardo Giammattei ile buluştu.

Giammattei, demokratik değerleri paylaşan Guatemela ve Tayvan arasında 60 yılda kurulan sağlam dostluğun devam edeceğini vurgulayarak, Orta Amerika'daki komşu ülkelerin diplomatik ilişkilerini kopardığı bir dönemde Taipei yönetimine desteğini vurguladı.

Giammattei ülkesinin Tayvan'ı uluslararası alanda, özellikle Dünya Sağlık Örgütünün faaliyetlerine katılımı konusunda desteklediğini, Kovid-19 salgınıyla mücadeledeki katkılarını, halk sağlığı ve su kaynaklarının korunması alanındaki çabalarını takdir ettiğini vurguladı.

Tsai de, Giammattei'ye geçen yıl Çin'in askeri tatbikatları sırasında Tayvan'a desteğini ifade ettiği için teşekkür ederek, Tayvan ve Guatemala gibi özgürlük ve insan hakları gibi değerleri paylaşan demokratik ortaklar arasındaki işbirliğinin dünyada demokrasinin direncini güçlendireceğine inandığını dile getirdi.

Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika 2007'de, Panama 2017'de, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti 2018'de, Nikaragua 2021'de ve son olarak Honduras 26 Mart 2023'de Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Çin'i resmen tanımıştı.

Orta Amerika'da Tayvan'ı Çin'in temsilcisi olarak tanımayı sürdüren yalnızca Guatemala ve Belize kalmıştı.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.