Akaryakıt zamları market tezgahlarını da etkiliyor. Motorine ve benzine üst üste yüklü zamlar gelmeye devam ediyor. Gelen zamlar nedeniyle nakliye masraflarını arttırırken, masraflar yurttaşın sofrasına yansıyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre; CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, gıdada taşıma giderlerinin yılın ilk 69 gününde yüzde 111 arttığına dikkat çekiyor. Yalım, bir ürünün Antalya’dan bedava dahi alınsa İstanbul’a gelmesi için kilo başına 1,16 TL maliyeti olduğuna dikkat çekiyor: "Tarladan çıkan bu ürünlere ayrıca; ürün ücreti, komisyoncu ücreti, hal ücreti, KDV ve halden şehir içi nakliye ücreti, satıcı kârı gibi ücretler eklenecektir.”

Yalım, yaşanan artışı güncel fiyatlarla şu şekilde anlattı: “Mevcut tarih itibari ile Antalya İstanbul arası tarla mesafeleri de dikkate alındığında yaklaşık 800 kilometre yol gidilmektedir. Gidiş ve dönüş olmak üzere bir kamyon bin 600 kilometre yol yapmaktadır. 20 ton sebze taşıma kapasitesine sahip olan, kırkayak diye tabir edilen bir kamyon veya bir TIR 100 kilometrede yaklaşık 40 litre motorin yani; 800 kilometrede 320 litre mazot yakmaktadır. Bir aracın yalnızca gidişteki yakıt ücreti 9 bin 17 TL. Geri dönüşü var, köprü geçişi, Osmangazi Köprüsü geçişi var, şoförün kişisel giderleri, araç bakım eklendiğinde gidiş dönüş için rakam 23 bin 107 TL’ye yükseliyor. Bu da ton başına bin 115 TL, kilo başına da 1,16 TL maliyet çıkarıyor.”

Yalım, “Çoğu nakliyeci, ürünü yükleyince zamlara yolda yakalanıyor ve maliyeti yükseliyor. Bu da nakliyecileri zor durumda bırakıyor” değerlendirmesini yaparken, 1 Ocak 2022’de 12,74 TL’lik mazot fiyatıyla İstanbul’a tek yön gidişin 4 bin 77 TL olduğunu anımsatarak bugün aynı rotada maliyetin 9 bin 17 TL’ye yükseldiğini vurguladı. Yalım, “Yani 131 günde yüzde 111 artışla geldiğimiz nokta bu” dedi.

ÇARE ASMA KİLİT

CHP'li Yalım'ın ziyareti sırasında bir aracın yakıt deposuna asma kilit taktıldığını fark ederek “Niye taktın bu kilidi” sorusu üzerine kamyon şoförü, “Şu anda mazot fiyatları malum 28 lirayı buldu. Biz bunu bu şekilde yapmazsak yarın öbür gün depomuzun kapağını patlatacaklar. Bu depomuz 11-12 bin liraya doluyor. Mecburen artık kilit vuruyoruz ki mazotumuz çalınmasın” ifadelerini kullandı.

Döviz kurları ve petrol fiyatlarında düşüş olmaması durumunda 13 Haziran Pazartesi gecesi motorine tekrar zam gelebilir. İstanbul’da benzinin litre fiyatı bir yıl önce 7,72 TL, yılbaşında 12,29 TL idi. Benzinde zam oranı yıllık yüzde 268, yılbaşından bu yana yüzde 131 oldu.

İstanbul’da motorinin litre fiyatı bir yıl önce 7,20 TL, yılbaşında 11,43 TL idi. Uygulanmaya başlanan zamla birlikte motorinde zam oranı yıllık yüzde 286, yılbaşından bu yana yüzde 143 oldu.