Samsun’da tarım danışmanları bugün Onur Anıtı önünde toplanarak kadro taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, tarım danışmanı ve bir çiftçi konuşma yaptılar.

"TARIM VE ORMAN BAKANINI EMPATİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM"

Ayvacık Ziraat Odası başkanı Erdal Avcı şunları söyledi:

“Basınımızın güzide temsilcileri, olmazsa olmazlarımızı, Samsun’umuzun medarı iftiharları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün köylü milletin efendisidir, dediği efendimiz, köylüye hizmet etmekten şeref duyan, ziraat odaları, birlikler ve serbest tarım danışmanlarımız, efendilerine hizmet etmeye devam edecek Türk köylüsünün her zaman hizmetkârı olacaktır. Buradan Sayın, Tarım Bakanı’mıza seslenmek istiyorum. Çok muhterem Tarım ve Orman Bakanı’mız, zatıaliniz de bir ziraat mühendisisiniz. İşte burada görmüş olduğunuz bütün arkadaşlar, Ziraat Mühendisi ve teknikerlerdir. Sizleri bir örneklemeye davet ediyorum. Sayın bakanım şu an düşünün ki, zatıâlinizin makamında burada bulunan bir ziraat mühendisimiz bakanlık yapıyor ve zatıâlinizi bu meydanda olduğunu düşünün. Asgari ücretin 8 bin 500 olduğu yerde Türk tarımına hizmet etmek için gecesini gündüzüne katan, bu kardeşlerimize Tarım Bakanı’mız tarafından 6 bin lira gibi, utanarak söylüyorum, 6 bin lira gibi bir rakamı empati yapmaya sizi davet ediyorum. Sigortasını düştükten sonra, bir tarım danışmanının eline, 3 bin 800 lira geçmektedir. Tekrar ediyorum, bir tarım danışmanının eline, brüt 6 bin liradan sigorta ve vergiyi düştükten sonra 3 bin 800 lira kalmaktadır.

"BİN KİŞİ Mİ DEVLETİN SIRTINA YÜK OLDU?"

Diyorsunuz ki, birlikler, ziraat odaları, serbest çalışanlar bunun üstünü tamamlasın. Saygıdeğer Tarım Bakanım, takdir edersiniz ki, birliklerin, ziraat odalarının ve serbest çalışan tarım danışmanlarımızın çiftçi aidatından hariç hiçbir genel merkez bütçesi yoktur. Zatıâliniz devlet olarak 6 bin lira verdiği yerde, bir odaya sizde 6 bin lira verin diyorsunuz. Yetmez o tarım danışmanının kırtasiyesini, aracını, yakıtını, elektriğini, kirasını, ziraat odaları, birlikler karşılamaktadır. Hadi ziraat odaları, birlikler bir nebze olsun, yardımcı olduğunu düşünelim. Peki, sayın bakanım serbest çalışan bir tarım danışmanına gönderdiğiniz 6 bin liradan, vergi ve sigortayı çıktıktan sonra, kalan 3 bin 800 lira ile geçinebilecek sihirli formülünüz varsa, Allah aşkına söyleyin bize bilelim. Aynı şekilde tarım ilçelerde ve tarım bakanlığında kardeş kuruluşlarımızda çalışan, bir ziraat mühendisi kardeşimiz, 20 bin lira civarında maaş alırken, kıskanmıyoruz o bile az diyoruz. Bir tekniker kardeşimiz, 17 bin lira alırken, bu kardeşlerimize Türkiye genelinde toplam sayıları, 1000’i geçmeyen bu kardeşlerimize, 500 bin kadroyu bir hafta önce verdiniz, eli öpülesi kamu çalışanlarına. Sözleşmeli personele, bu kardeşlerimizin Türkiye genelindeki, sayısı 800 veya 1000 oldukları için mi vermemektesiniz. Hiç vermeyecek dediklerinizi seçim kaybetsek dahi veremeyiz dediklerinizi verdiniz de bu 800 tane, Türkiye genelindeki, yavrumuz, evladımız, kardeşimiz mi Türkiye Cumhuriyeti’nin sırtına yük oldu sayın bakanım?

"CUMHURBAŞKANIMIZA SAMSUN AKP İL BAŞKANINI ŞİKÂYET EDİYORUM"

Saygıdeğer cumhurbaşkanımıza, buradan seslenmek istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ülkenin gündemi çok yoğun, 7 cephemizi sırtlarına sarmış, yoğunluğunuzu biliyoruz. Ama Samsun’umuzu şereflendirdiğinizde, ilgili ve yetkili, şahıslarınıza, açık söylüyorum. İl başkanınıza kardeşlerimiz, bir buket çiçek vermek istedi. Zatıâlinizle bu kardeşlerimizi buluşturmayan il başkanını da burada kınıyorum. Eğer bu tarım danışmanlarının faydası yoksa eğer bu tarım danışmanlarının bir nebzecik faydası yoksa o zaman söyleyin bizde bilelim… Sayın, Erkan Akçay, MHP Grup Başkanvekili, Dr. Devlet Bahçeli’nin, Samsun’umuzu şereflendirdiğinde, tarım danışmanlarımızı kabul ederek, Erkan Akçay, Ankara’da tarım danışmanlarımızı kabul etti. Cumhur ittifakının en büyük ortağının ona da buradan Türkiye’deki bütün tarım danışmanlarımız adına, şükranlarımı arz ediyorum."     

"BİZ KISIK SESLERİZ"

Tarım danışmanı olan Özlem Küdük, konuşmasına şunları ifade etti:

"9 yıldır tarım danışmanı olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda bir çiftçi kızıyım. 31 Aralık 2022 tarihinde kurumumuz tarafından çıkışımız yapılmıştır. Bu verilen destek yetersiz geldiği için, bazı kurumlar asgari ücretin üzerini tamamlayamadıkları için bizlere çıkış vermişlerdir. Şu anda ben ve çoğu arkadaşımız işsiz kalmıştır. Devletimizin verdiği destek, normalde asgari ücret olması gerekirken, bizler asgari ücretin altında çalışmaya mahkûm bırakılan tarım danışmanlarıyız. Bizler mesleğimizi severek yapıyoruz. Yeri geldi çiftçimizin asistanı, yeri geldi ailesi, yeri geldi ise tarım danışmanı olduk. Tarıma gönül vermiş tarım danışmanları olarak, bünyesinde çalıştığımız Tarım Bakanlığı bizleri görmedi, duymadı. Hiçbir platformda, sözlerimiz yerine getirmedi. Söz verip sözünü tutmadı. Cumhurbaşkanımız, kendisi Samsun’a gelip şereflendirdiği zaman, kendisine çıkan, tüm yollarımız kapandı. Ben buradan cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Biz kısık sesleriz. Cumhurbaşkanım bizleri tarım danışmanları olarak duyun lütfen. Bizlerin sesini duyup da kayıtsız kalmayacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Biz çok fazlasını değil, hakkımız olanı istiyoruz. Bizler tarım danışmanları olarak, sizden kadro istiyoruz."

"BİZLER ÇOK ZOR DURUMDAYIZ"

Tarım danışmanı Emre Yıldırım, "Aslında her şey söylendi. Başkanım özetledi her şeyi, bir iki cümleyle katkıda bulunmak istiyorum. Aylık maaş olarak verilen rakam, asgari ücretin çok çok altında kalarak, bu yük altında bizi ezerek, değerli çiftçilerimize ulaşmamıza engel oluyorlar. Cumhurbaşkanımıza şöyle seslenmek istiyorum. Bizler çok zor durumdayız. Biz de bu vatanın evlatlarıyız. Mesleğimizi severek yapıyoruz. Heyecanımızı elimizden almasınlar. Lütfen özlük haklarımızı ve bize kadro verilsin" dedi.

Konuşmalardan sonra alanda bulunanlar almış oldukları Tarım Danışmanlığı belgelerini yakarak içinde bulundukları durumu protesto etti.