Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin verdiği yanıtta, 2010-2020 yılları arasında toplam 4 bin 628 personel hakkında rüşvet, zimmet ve irtikap soruşturması açıldığını belirtti.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Sayıştay raporlarına yansıyan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde usulsüzlüklere ilişkin 26 Ekim 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soru önergesi verdi. Bakanlığa bağlı Strateji Başkanlığı, Orhan’ın verdiği önergeye cevap verdi.

"HATALI HESAP" SAVUNMASI

Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can'ın haberine göre Tapu Kadastro Müdürlüklerine tahsis edilen ödeneklerin tablosunun paylaşıldığı yanıtta, Sayıştay’ın müdürlüğün muhasebe kayıtlarında herhangi bir usulsüzlük tespit etmediği iddia edilerek, “Muhasebe birimlerince hatalı hesap kodlarına yapılan kayıtlarına yönelik bulgular mevcuttur” denildi. Sayıştay raporlarınca tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle herhangi bir kamu zararının oluşmadığı ileri sürülen yanıtta, muhasebe kayıtlarının mevzuata uygun olarak düzeltilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerine yazı yazıldığı kaydedildi.

RÜŞVET SORUŞTURMASI

Yanıtta, 2010-2020 yılları arasında, yapılan ihbar ve şikayetler üzerine tapu ve kadastro işlemlerinde rüşvet, irtikap veya zimmet suçu işleyen 859 personel hakkında soruşturma yapıldığı kaydedildi. Aynı yıllar içerisinde Genel Müdürlük’teki bin 767 personel hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığı belirtilen yanıtta, soruşturmalar kapsamında soruşturulan toplam personel sayısının ise 4 bin 628 olduğu paylaşıldı.

"İHTAR VE İŞ AKDİNİN FESHİ GİBİ CEZALAR VERİLMİŞTİR"

Yanıtta, şunlar belirtildi: “Soruşturmalar sonucunda bin 741 personele 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi kapsamında görev yapanlar için, aynı kanunun 125'inci maddesinin  A, B, C, D ve E bentleri uyarınca; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, devlet memurluğundan çıkarma cezaları, aynı kanunun 4/B ve 4/D maddeleri kapsamında görev yapan sözleşmeli personel ve işçilere ise sözleşme ve toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda, ihtar ve iş akdinin feshi gibi cezalar verilmiştir."