Afganistan, Türkiye’deki Afgan mülteciler için harekete geçti. Taliban, Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığı'ndan bir heyetin Afgan mültecilerin durumunu araştırmak için gelecek hafta Türkiye'ye gideceğini açıkladı. 

  

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Muhammed Arsalan Harotay yaptığı açıklamada, Afgan mültecilerin durumu ve Afganistan’a dönüşleri konusunda Türk makamlarıyla yaptıkları görüşmelerde bir sonuca varmadıklarını ifade ederek, bu konuda henüz bir anlaşmanın olmadığını aktardı.

KOLAYLIK SAĞLANMASI İSTENECEK

Bakhtar haber ajansına göre, Harotay Türkiye'den mültecilere tanınan uluslararası haklar ve insan hakları temelinde Türkiye'deki mültecilere kolaylıklar sağlanmasının isteneceğini söyledi.

Taliban yönetimi Afgan mültecilere eve dönüş çağrısı yaptı

Kabil'in Türkiye'de Afgan mültecilere yönelik istatistikler, sınır dışı etme süreci ve destek sağlamada çözülmemiş sorunlar olduğunu düşündüğü aktarıldı.

İRAN VE PAKİSTAN'A DA HEYET GÖNDERİLMİŞTİ

Taliban, Afgan göçmenlerin zorla sınır dışı edilmesini önlemek için başta İran ve Pakistan olmak üzere komşu ülkelere heyetler gönderdi.

Türkiye'deki Afgan Mültecileri Destekleme Derneği'nin istatistiklerine göre, Türkiye son 7 ay içinde yaklaşık 40 bin Afgan mülteciyi sınır dışı etti.