Afganistan'daki Taliban yönetimi kadınlara "örtünme" için çarşaf ya da burka giyme zorunluluğu getirdi.

Taliban geçici hükümetinin İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yeni kurallar çerçevesinde yetişkin kadınların "örtünmesinin" zorunlu kılındığı ilan edildi. Açıklamaya göre, kadınlar ya Afgan geleneklerinden biri olan burka ya da vücutlarını tamamen örten siyah çarşaf giymek zorunda. AA'da yer alan habere göre siyah çarşaf giyen kadınlar ise kendilerine 'namahrem' olan biriyle karşılaştığında sadece gözleri açık kalabilecek şekilde yüzlerini örtmek zorunda kalacak.

ÖRTÜNMEYEN KADINLAR İŞTEN ÇIKARTILACAK

Açıklanan kararnamede, kadınların kamusal alanlarda yüzlerini örtmemesi halinde, babalarına ya da en yakın erkek akrabalarına 3 gün hapis cezası yaptırımı uygulanacak. 3 günlük hapis cezasına rağmen ailedeki yetişkin kadının "örtünmemesi" durumunda erkekler mahkemeye çıkartılacak. Açıklamada, mahkeme faslında ne tür bir yargılama yapılacağı ya da ceza verileceği ise henüz belirsiz. Taliban yönetiminin duyurduğu yeni kurallar uyarınca, devlet dairelerinde çalışan "örtünmeyen" kadınlar işten çıkartılacak.

ÖRTÜNMEYEN KADINLARLA BİRİNCİ DERECE YAKINLIĞI OLAN MEMURLAR AÇIĞA ALINACAK

"Örtünmeyen" kadınlarla birinci derece yakınlığı olan memurlar ise açığa alınacak. Taliban yönetimi daha önce de kadın haklarına yönelik saldırılarda bulunmuş; orta öğrenim çağındaki kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınması, üniversitelerde ders günlerinin cinsiyete göre ayrılması ve kızların bir yakınları olmadan uzun yolculuklara çıkmaması gibi uygulamalar getirmişti.