Türk Tabipleri Birliği, Giresun’daki sel felaketi sonrası dağılan atıkların yarattığı kirliliğin enfeksiyon riski oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Giresun’daki sel felaketi sonrası yaşanabilecek sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Sel felaketinin büyük yıkıma neden olduğunun belirtildiği açıklamada, sel sonrası oluşabilecek enfeksiyon riskine dikkat çekildi. Doğanın ve şehirlerin rant için talan edildiğine değinilen açıklamada, ayrıca koronavirüs (Covid-19) salgınının kontrol altına alınamamasında da çarpık kentleşmenin etkin bir faktör olduğu, felaketin nedeninin ise iktidarların politik tercihi olduğu vurgulandı.

"YURTTAŞLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ YOK"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, sel felaketinin, Karadeniz bölgesinde yaşayan yurttaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasının mümkün olmadığını ortaya çıkarttığına dikkat çekilen açıklamada, "Pek çok olağan dışı durumda olduğu gibi, sellerde de çevre sağlığı hizmetleri, sağlık hizmetleri yönetiminde önceliğe sahiptir. Her zaman özenle yürütülmesi gereken koruyucu sağlık hizmetleri, sel sonrasında da aksatılmadan sürdürülmelidir. Diğer taraftan Giresun'da yaşanan sel felaketi, içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi sürecinin bölgedeki yönetimini daha zorlu ve sorunlu hale getirecektir" ifadeleri yer aldı.

"BULAŞICI HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR"

TTB, yaşanan sel felaketinden sonra belli bölgelerde su ve kanalizasyon sistemlerinde bozulma olacağı uyarısında da bulundu. Açıklamada, "Bu da biyolojik ve kimyasal kontaminasyon oluşturabilir. Sel suları ile dağılan atıklar kirliliğe sebep olarak enfeksiyon riskini artırabilir. Sellerden sonra vektör üreme alanları genişleyecektir. Temizleme çalışmaları sırasında yaşanan çeşitli travmalar, emosyonel ve fiziksel stres sonucu miyokard enfarktüsü, elektrik çarpmalarına bağlı ölüm ve bulaşıcı hastalıklara yol açabilecektir" denildi.

"İVEDİLİKLE RİSK ANALİZİ YAPILMALI"

Açıklamanın devamında oluşabilecek sorunlara karşı alınması gereken tedbirler ise şöyle sıralandı: "Tüm bu sorunların giderilebilmesi için ivedilikle risk analizi yapılmalı, sel riski olan bölgede, hangi sağlık sorunlarının yaşanabileceği önceden değerlendirilmeli, hastalık/sağlık sorunlarının erken belirlenmesi için düzenli bir bilgi toplama sistemi oluşturulmalı, selden etkilenen evlerde yaşayanlar her gün ziyaret edilerek sağlık sorunları izlenmeli, günlük temiz su sağlanmalı, klor tabletleri dağıtılmalı, fare ve benzeri kemiricilerin risk durumu değerlendirilmeli, aşılama hizmetleri aksatılmadan sürdürülmeli, özellikle gebe ve çocukların rutin aşıları aksatılmamalıdır. Sel sırasında toprak, çamur, vb. ile kirlenmiş, derin yarası olanların tetanoz bağışıklaması yapılmalıdır. Sele bağlı önlemlerin yanı sıra Covid-19 pandemi sürecine ilişkin çalışmalar da unutulmadan, aksatılmadan ve gevşetilmeden daha ayrıntılı ve özenli yapılmak zorundadır."