Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edilecek. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Selman’ın ziyaretine yönelik yaptığı açıklamada, "Çarşamba günü nasip olursa Veliaht Prens (Muhammed bin Selman) bu ziyareti gerçekleştiriyor. Ankara'da Külliye'de biz de kendilerini kabul edeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Muhammed bin Selman'ın ziyareti, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından bu yana düzenlenen ilk resmi ziyaret olacak.

MASADAKİ ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

Muhammed bin Selman’ın kalabalık bir heyetle Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Erdoğan ve Selman, önce Beştepe'de baş başa bir görüşme yapacak.

Daha sonra ilgili bakan ve yetkililerin katılımıyla heyetler arası toplantıya geçilecek. Çeşitli alanlardaki iş birliği konuları görüşülecek

O görüşmelerde iki ülke ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilecek. Görüşmelerde ağırlıklı gündem ekonomi olacak.

ZİYARETE TEPKİLER VAR

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye'ye gelecek olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a ilişkin olarak, "Dün gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ‘katili’ olarak ilan ettiğimiz Suudi prensi Selman’ı bugün 'kardeşimiz(!)' olarak kucaklıyoruz…" dedi. 

Ocaktan, "Hiç alınganlığa gerek yok, kabul edelim ki burası artık bilinen anlamıyla demokratik bir ülke olmadığı gibi adalet sistemi de bağımsızlığını yitirmiş bulunuyor. Bu konudaki en çarpıcı ve zirve niteliğindeki örnek, Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesidir" düşüncesini dile getirdi. 

Ocaktan, "Eğer anayasal demokrasinin hakim olduğu normal bir ülke olsaydık, üç yıl önce şeytanın bütün sıfatlarını layık gördüğümüz Prens Selman’ın Ankara’ya gelişi karşısında, gazeteler tıpkı cinayet sonrasında olduğu gibi yine benzer manşetler atar, sivil toplum örgütleri ayağa kalkar, protestolar sokaklara taşardı" ifadesini kullandı.