Suudi Arabistan Hac Bakanı Yardımcısı Hişam Said, ülkesindeki bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, yurt dışından Umre ziyaretlerinin 10 Ağustos itibarıyla başlayacağını açıkladı. Said, umre mevsiminin başladığını ve Covid-19'la mücadeleye uygun prosedürlerin uygulanacağını, ülke dışından gelecek olan umre ziyaretçilerine Covid-19 aşısı olma şartı getirildiğini duyurdu.

20 BİN KİŞİ KABUL EDİLECEK

AA'da yer alan habere göre, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'yi ziyaretlerde bu şartın daha önce, geçen Ramazan ayında getirildiğini hatırlatan Said, alınacak aşıların Suudi Arabistan makamları tarafından kullanımına onay verilmiş aşılardan olması gerektiğine dikkat çekti.

Said, Umre için günlük 20 bin kişinin kabul edileceği bilgisini verdi.

ZİYARETLER ASKIYA ALINMIŞTI

Covid-19 pandemisi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hac ibadeti, sadece Suudi Arabistan'da yaşayanlarla sınırlı tutulmuş, yurt dışından hacı adayı kabul edilmemişti.

Suudi Arabistan makamları, geçen yıl Mart ayı başlarında Covid-19 yüzünden umre ziyaretlerini askıya almış, 7 ay aradan sonra 4 Ekim 2020'de ülkede yaşayanlar için umre ziyaretlerini yeniden başlatmıştı.

Bu tarihten bir ay sonra da ülke dışından umre ve ibadet amacıyla gelenlerin kabul edilmeye başlandığı ülkede yurt dışından gelen ilk umre kafilesi, 3 günlük karantinadan sonra 4 Kasım 2020'de Kabe'de tavaf yapmıştı.

LİSTEDE SİNOVAC VE SPUTNİK YOK

Hac ve Umre Bakanlığı Sözcüsü Hişam Said yaptığı açıklamada, umre vizesi, konaklama ve barınma gibi işlemlerin başladığını belirtti. Said, yurt dışından gelenlerin umre yapabilmeleri için en önemli şartların en az 18 yaşında olmaları ve Gıda ve İlaç Kurumu tarafından onaylanmış 4 Kovid-19 aşısından birini yaptırması olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan’ın salgınla mücadele kapsamında onay verrdiği aşılar arasında Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson and Johnson ve Moderna aşıları bulunuyor. Türkiye’de uygulanan Çin aşısı Sinovac ve 50 milyon doz alınacak Sputnik aşıları liste dışı kaldı.