Suruç’ta katledilen Hacı Esvet ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar, 4 yıl sonra ilçedeki mezarları başında anılıyor. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledilen Hacı Esvet ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar, 4 yıl aradan sonra ilk kez ilçedeki mezarları başında anılıyor. Suruç ilçesi Belediye Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Şenyaşar ailesinin yanı sıra Şenyaşar ailesinin iş yerlerinin yer aldığı sokakta bulunan esnaf, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri, HDP Urfa yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

Anmada, katliamda yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar, maruz kaldıkları katliam ve 4 yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesine dair konuşuyor.

Anma için mezarlık önünde bir araya gelen kitlenin mezarlığa girmesi polisler tarafından engellenmek istendi. Aileyi ve milletvekillerini mezarlığa alan polisler, diğer yurttaşların mezarlığa girmesine izin vermedi. Polisin tutumuna aile, milletvekili ve sivil toplum örgütü üyeleri tepki gösterdi. Emine Şenyaşar’ın, kitle içeri alınmaz ise mezarlığı ziyaret etmeyeceğini, kitle içeri alınana kadar kapıda oturacağını belirtmesi ardından 30 dakika kapıda bekletilen kitle mezarlığa alındı. Mezarlık girişinden katledilen aile fertlerinin mezarları başına kadar kitle yürüyüş gerçekleştirdi. Emine Şenyaşar katledilen aile bireyleri için ağıtlar yaktı. Mezar başında bir araya gelen kitle, yaşamını yitirenler için dua etti. 

TAZİYE ADALET SAĞLANINCA

Anmada Şenyaşar ailesi adına Ferit Şenyaşar, maruz kaldıkları katliam ve 4 yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesine dair konuştu. İki duyguyu aynı anda yaşadıklarını belirten Şenyaşar, “Bu üç insan biber gazları arasında gömüldü. Bugün yine unutulmadılar. AKP milletvekili işin içinde olduğu için bir şey yapılmıyor. Suruç halkı başta olmak üzere davamıza milyonlar sahip çıktı. 4 yıldır taziyemizi kurmadık. Adalet sağlandığı zaman taziyemizi kuracağız. Bir an önce adalet sağlansın” dedi.  

AYDENİZ: ADALET YERİN ALTINDA

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, katliamın kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Dünyanın gözü önünde bir katliam yapıldı. 4 yıl geçti ama adalet sağlanmadı. 4 yıldır bir adım atılmaması adaletin olmadığını gösteriyor. Devlet hastanesinde katliam yapıldı. Anne Emine Şenyaşar herkes için adalet istiyor ve bir direniş gösteriyor. Anne bütün Türkiye için direniyor. Adalet yerin altında onu çıkarmak gerek. Sonuna kadar ailenin yanında olacağız bunun sözünü veriyoruz. Şenyaşar ailesi için adalet gelmeden demokrasi gelmez. Fatiha okumak için bizimle pazarlık yapıyorlar. Herkes bu katliamı biliyor. Sonuna kadar adalet arayışında olacağız” şeklinde konuştu.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şube EŞbaşkanı Salih Karataş, ailenin yanında olduklarını belirterek, Urfa Adliyesi önünde tutacakları Adalet Nöbeti’ne herkesi davet etti. 

Anma mezarlığa bırakılan karanfiller ile son buldu.