Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 yılında DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişi mezarları başında anıldı. Katliamın 7’nci yıldönümüne ilişkin birçok kentte eylem, etkinlik ve yazılı açıklama yapıldı.

Katliamla ilgili Urfa 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tek tutuklusunun Yakup Şahine olduğu hatırlatılan açıklamalarda, faillerin korunduğu vurgulandı. Dosyadaki eksikliklerin giderilmediği hatırlatılan açıklamalarda, adalet mücadelesinin süreceği ifade edildi.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, katliamda hayatını kaybeden Hogir (Uğur) Özkan’ın Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anma yapıldı. Hogir Özkan’ın ablası Hatice Özkan, MEBYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile çok sayıda kişi anmaya katıldı. 

Anmada konuşan HDP’li Kaçmaz, 33 kişinin Kobani’deki mücadeleyi sahiplenmek için yola koyulduklarına işaret etti. Kaçmaz, “IŞİD, Kobani’de Kürt halkına karşı büyük bir katliam gerçekleştirdi. Fakat verilen büyük mücadele ve direnişle IŞİD yenildi. Ama birileri IŞİD’in intikamını almak istedi. IŞİD’in intikamını Kürt halkından almak istediler. Onun için o saldırı gerçekleşti. Suruç şehitlerinin hayalleri, mücadeleleri yarım kalmadı. Onların hayalini, mücadelesine sahip çıkacağız. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Hogir Özkan’ın ablası Hatice Özkan ise, “Suruç şehitleri sadece çocuklar için oyuncak ve şeker almışlardı. Umut olmaya gitmişlerdi. Maalesef IŞİD çetelerinin kurbanı oldular. Başka çocuklar ölmesin. Başka şehit bedenleri gelmesin. Yeter bu kan dursun artık. Kimse ölmesin” dedi.

Anma programı okunan dualarla sonlandı.

“VAN”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il örgütleri öncülüğünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişiyi anma etkinliği düzenledi. Katledilenler arasında bulunan Yunus Emre Şen’in cenazesinin bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Van Meclisi üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri, HDP Milletvekili Muazzez Orhan, yerine kayyum atanan Büyükşehir Belediyesi (VBB) Eşbaşkanı Mustafa Avcı yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

“SİZLERİN DÜŞLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Katledilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlanan etkinlikte, “Şehit namirin” sloganı atıldı. Etkinlikte kısa bir konuşma yapan milletvekili Muazzez Orhan, “Kardeşliği büyütmek ve umudu yeşertmek istediler. Buradan onlara söz veriyoruz, hiçbir düş yarım kalmayacak. Sizlerin düşlerini gerçekleştireceğiz. Tüm dünya halkları çocuklarına, bizler özgür, eşit, huzurlu bir yaşamı inşa etmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Sizlerin yolu bizlerin yoludur, asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Yaşamınıza kastedenlerinden mutlaka hesap soracağız” dedi.

Etkinlik, alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu. 

“YÜKSEKOVA”

Suruç’ta yaşamını yitiren Yüksekovalı İngilizce öğretmeni Süleyman Aksu için de Yüksekova’da bulunan Orman Mahallesi Mezarlığı’nda anma yapıldı. Anmaya, HDP Milletvekili Sait Dede, HDP eski Milletvekili Abdullah Zeydan, ÖHD Hakkari ve Ankara şubesi üyesi avukatlar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi Eşbaşkanları ve üyeleri katıldı.

“SÖZ VERİYORUZ”

Anma öncesi mezarlık polisler tarafından ablukaya alındı. Anmada konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 33 düş yolcusunun yoldaşları olduğunu belirterek, “Burada Süleyman Hoca’nın mezarında, onların mücadelesini yükseklere taşıma sözü veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“ANILAARINA DAİMA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Ardından konuşan Aksu’nun annesi Kudret Aksu, 7 yıldır adalet aradığını ifade ederek, “Süleyman tüm Gever halkının şehididir. Katledilişinin ardından 7 yıl geçti ama katilleri bulunmadı. Anılarına daima sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliamı yapanların devletle ilişkileri olduğuna dikkati çekerek, yaptığı yazılı açıklamada, “Suruç failinin akrabası olan Şeyh Abdurrahman Alagöz, 10 Ekim Katliamı’nda da yer aldı. Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun, Yakup Şahin, IŞİD’in sorumlularından Deniz Büyükçelebi ve IŞİD Emiri İlhami Bali gösterilmişti.  Alagöz, Durmaz ve Durgun hayatta olmadığından Büyükçelebi ve Balı’nın ise Suriye’de bulunduğu iddiası ile davanın yargılanabilecek tek sanığı Yakup Şahin gösterilmiş, iddianamede devlet bağlantılarına ise hiç yer verilmemişti” denildi.

“SORUMLULUĞU VAR”

Katliam faili Abdurrahman Alagöz hakkındaki “terör nitelikli aranan şahıs” kaydının saldırıdan bir ay kadar önce Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşmasına rağmen önlem alınmadığı ve patlamadan hemen önce emniyetin güvenlik tedbirlerini geri çektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu saldırıda devletin sorumluluğuna dair ciddi işaretler vardı” diye ifadelere yer verildi.

MAHKEME İTİRAFI ‘KISA KESTİ’

Amara Kültür Merkezi civarında görevli ekibin sorumlusu komiser Ahmet Oğuz Davarcı’nın katliamdan 2 yıl sonra özür dilediği hatırlatılan açıklamada, yapılan bombalı saldırının zaaflarını ve kimlerin sorumlu olduğunu aktardığı belirtildi. Açıklamada, “Olayda Adıyaman, Antep, Urfa istihbarat birimlerinin ve MİT’in sorumluluğuna dikkat çekmiş, sorumluları ekip ekip, isim isim saymıştı. Sanık polis bu ifadeleri verirken hâkimin sık sık ‘kısa kes’ uyarısı yapması, sonrasında davada anlamlı bir gelişme olmayacağına işaretti, öyle de oldu” denildi.

“SADECE PARA CEZASI”

Katliamdan sorumlu olan yetkili ve emniyet mensuplarına para cezası verildiğinin aktarıldığı açıklamada, şu ifadeler yer verildi: “Avukatların ve davaya katılan ailelerin talepleri doğrultusunda; Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun müdahillik talebini kabul etti. İstihbarat Teşkilatı’na ve çeşitli devlet kurumlarına firari sanıkların nerede olduklarıyla ilgili soru sorulmasına karar verdi. Gelen cevabi yazılarda ise; sanıklar İlhami Bali’nin aranır olduğu dönemde Konya Cihanbeyli’de tedavi edildiği, Deniz Büyükçelebi’nin Şam’da rejim güçleri tarafından tutulduğu, İlhami Bali’nin ise halen İdlib’de olduğu ortaya çıktı.”

“UNTMAYCAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Davanın tek sanığı olan Yakup Şahin’in bugüne kadar duruşmalar hiç getirilmediği, davanın karara bağlandığının belirtildiği açıklamada, katillerin desteklendiği dile getirildi. Buna rağmen Suruç’ta yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelesinden vazgeçmediği belirtilen açıklamada, “Firari sanıklar bakımından devam eden davanın 3’üncü Duruşması 5 Aralık 2022 günü yapılacak. Tüm suçlular cezalandırılana, adalet sağlanana kadar bizler de bu davanın takipçisi olacağız. Suruç Katliamını ve 33 düş yolcusunu unutmayacağız, unutturmayacağız” diye vurgulandı.