Haber: Fatoş Erdoğan

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı'nın 73'üncü ayında İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Halitağa Caddesi’nde bir araya geldi.

"73 AYDIR ADALET ARAYIŞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Basın açıklamasını Suruç yaralısı Ümmihan Özdemir okudu. Katliamın üzerinden 73 ay geçtiğini hatırlatan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Suruç Katliamı'nın ardından tam 73 ay geçti. Evlatlarımızdan ve sevdiklerimizden ayrı tam 73 ay… Ve biz tam 73 aydır bu meydanda adalet arayışımızı sürdürüyoruz.

İstihbarat raporlarında canlı bomba saldırısı yapılacağına ilişkin uyarılar olmasına rağmen hiçbir önlem alınmayarak bu katliama zemin hazırlandı. Bu yüzden katliamın gerçek sorumluları hiç bir zaman yargılanmadı. Hatta üstüne sanki acımızı dağlamak ister gibi ‘terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz’ denildi. Bu gün bizim acılarımızı politika malzemesi yapanlar ve kendilerini aklamaya çalışanlar bilsinler ki; bu bir insanlık suçudur. Siyasi rakiplerine şantaj yapmak yerine mahkemeye gelip, kanlı katliamların arkasında nelerin yaşandığını anlatsınlar. Ya da sorumluluklarını örtbas etmeye kalkmasınlar. Çünkü artık her şey ortada…

Bugün tüm dünya Ankara ve Suruç katliamlarının faillerinin iktidar ve ortakları tarafından korunduğu gerçeğini biliyor. 73 aydır bu meydanda çok şey yaşadık. Yıldönümlerinde katliamı protesto eden ve adalet isteyen gençlere yönelik saldırı ve işkenceye tanık olduk.

"MAHKEME BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞTI"

Defalarca gözaltına alındık, tutuklandık. Hem Suruç gazilerimiz, hem ailelerimiz, hem avukatlarımız, hem de her daim yanımızda olmaya çalışan dostlarımız defalarca operasyonlarla, işkence ile gözaltına alındı, tutuklandı. Her davamızda neden adalet aradığımız sorgulandı.

Ancak bu katliamda parmağı olanlar ya da sessiz kalanlara tek soruşturma dahi açılmadı. Bu da yetmezmiş gibi Ankara Katliamı davasında suçlu bulunup, 104 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Yakup Şahin’e, katil dediğimiz için mahkeme bizi susturmaya çalıştı ve salondan atmak ile tehdit etti.

29 EYLÜL'DEKİ DURUŞMA ÖNCESİ TALEPLER YİNELENDİ

Suruç Katliamı davasının bir sonraki duruşması 29 Eylül’de Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesi taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz.

*Dönemin başbakanı olan ve kanlı katliamların olduğu dönemi siyasi ranta çevirmeye çalışan Ahmet Davutoğlu mahkemeye gelerek bildiklerini anlatsın.

*Suruç’ta kullanılan bombaları temin ettiği gerekçesi ile tutuklanan Halef Süleyman isimli çete, üyesi Suruç katliamı dosyasına eklensin.

*Dosyaya 6 yıldır eklenmeyen, eksik görüntüler dosyaya eklensin.

*Olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslan isimli şahıs yargılanıp katliamı yapanlara yardım edip etmediği açığa çıkarılsın.

 "GERÇEKLER AÇIĞA ÇIKARILSIN"

Suruç Katliamı davasında taleplerimizin gerçekleştirilmesinin eli kanlı örgütün yaptığı birçok katliamında aydınlatılmasına yardım edeceğine inanıyoruz. Bu nedenle; Başta Suruç, Ankara ve Amed katliamları olmak üzere, karanlık odaklar tarafından tezgâhlanan bütün katliamlarının üzerindeki perdelerin kaldırılmasını ve gerçeklerin açığa çıkarılmasını istiyoruz."

Basın açıklaması öncesinde konuşan Emrah Topaloğlu ise, "Suruç Katliamı davasında hukuki olarak tek bir şey yapıldı; 'görevi kötüye kullanmak' ve 'ihmal etmek' suçundan yargılanan polis 7.500 lira para cezasına çarptırıldı ve bu para cezası 12 taksite bölündü" dedi.

Bir süre sessiz oturma eyleminin ardından katliamda hayatını kaybedenlerin adları okunarak eylem sona erdi.

foto2