Suriye’den 11 yıl önce Gaziantep’e sığınan tornacı Ali Cesim ve tekstil işçisi Mahmoud Kasham kentte yaşadıklarını dokuz8Haber'den Ali Vefa Yurdal'a anlattı.

"AMACIMIZ SADECE YAŞAMAK"

Türkiye'de mülteci konumunda bulunan Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesine ilişkin son günlerde yapılan açıklamalar sonrası, yaklaşık 11 yıl önce Suriye'den Gaziantep'e gelerek burada Tornacı ustalığı yapan Ali Cesim ve tekstil işçisi olarak çalışan Mahmoud Kasham, Gazeteci Ali Vefa Yurdal'a açıklamalarda bulundu, " Siyasette seçim malzemesi yapılmalarından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Cesim ve Kasham isimli Suriyeliler Türkiye'de bulunmamızın tek nedeni "sadece yaşamak ve çocuklarını yetiştirmek" dedi.

SURİYELİLER HIRSIZLIKLA ANILIYOR

Son zamanlarda Suriyelilerin olumsuz olaylarla anılmasına üzüldüklerini belirten Cesim, “Türkiye bize kucağını açtı. Ama son günlerde bizim vatandaşlarımız arasında hırsızlık meselesinin olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi üzüyor” ifadelerini kullandı.

SURİYELİ KİRACILARA EV VERİLMİYOR

Suriyeli kiracıların ev bulamadıklarını belirten Cesim, “Gaziantep’e geldiğimizden bu yana konaklama noktasında sıkıntı yaşadık. fakat son günlerde artık ev sahipleri ‘Suriyelilere ev yok’ diyor. 10 yılı aşkın süredir bu şehirde yaşıyoruz, ev sahipleri sıkıntı da yaşamıyor bizden dolayı. Fakat ev vermiyorlar” dedi.

c321aaad-b190-4d68-a9ea-29eb146f4090

SURİYE’YE DÖNMEYECEKLER

Gaziantep’ten Suriye’ye dönmeyeceklerini aktaran Cesim, “Suriye’den çıkalı 11 yıl oldu, yaşım 45 oldu. Benim hayatım başını buldu. Ama benim geleceğim çocuklarım ne olacak? Çocuklarım Arapçayı dahi unuttu, Türkçe konuşuyor. Liseye, üniversiteye hazırlanan çocuklarımı Suriye’ye götürdüğümde hangi dilde okuyacaklar? 10 yaşındaki çocuğum 20 yaşına geldi, geleceği Suriye’de nasıl olacak? Sanayide çalışıyorum, Türk vatandaşlarına göre daha az ücret alıyoruz. Amacımız yaşamak, yaşamak için çalışıyoruz” 

3dace1ca-f97f-4542-a97e-97d4a37301f6

“GERİ DÖNECEK EVİMİZ BİLE YOK”

Tekstil firmasında çalışan 30 yaşındaki Suriyeli Mahmoud Kasham, “7 yıldır Türkiye’deyim. Bu ülke bize kucak açtı, biz de yaşamaya çalışıyoruz. Şuanda ben Suriye’ye dönüp de yaşayamam. O bölgede yaşam koşulları uygun değil. Devletin sığınmacılara yönelik geri dönüş söylemlerini duyuyoruz. Ama ben ülkeme dönsem evimde dahi başka birileri yaşıyor olacak. Çatışma halen devam ediyor. Söylemler üzerimizde baskı oluşturmuyor. Bu ülkede çalışıp yaşantımızı sürdürüyoruz. Zorluk yaşasak da katlanıyoruz” ifadelerine yer verdi.