CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Vatandaşların bankalara olan borcunda 2022 yılının tümünde 548 milyar liralık, toplam borçlarında ise 555 milyar liralık artış yaşandı” açıklamasını yaptı.

TBMM Adalet Komisyonu üyesi, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan yeni kredi paketini değerlendirdi. Bülbül, şunları söyledi:

“Sarayın ekonomi bakanı Nebati, yine kredi paketi açıkladı. İktidar, kredi verip vatandaşı borçlandırıyor. Vatandaş 2023 yılına rekor bir borçlanma hızıyla girdi. Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış 2022 yılının son haftasında rekor bir düzeye erişti.

Vatandaşların bankalara olan borcu 2022 yılının son haftasında 41 milyar lira daha artarak yıl sonu itibariyle 1 trilyon 574 milyar liraya yükseldi. Yılın son iki haftasındaki artış ise 73 milyar lira oldu. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 120 milyar lirası bireysel kredilerinin, 454 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor.

Son hafta tüketici kredilerinde 16,8 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 24 milyar liralık artış kaydedildi. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,3 milyar lira oldu. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine olan borçları son bir yılda 5,3 milyar lira artarak yıl sonunda 36 milyar liraya yükseldi. Vatandaşların bankalara olan borcunda 2022 yılının tümünde 548 milyar liralık, toplam borçlarında ise 555 milyar liralık artış yaşandı. Milleti enflasyon girdabında boğulmaya terk eden 20 yıllık AKP iktidarını ilk seçimde mutlaka değiştireceğiz.”