Ocak ayının ardından Şubat ayında da barış akademisyenlerine cezalar çıkmaya devam etti. En az 48 akademisyene hapis cezası çıkarken Özgür Gündem davasında ise Hatip Dicle için yakalama kararı çıktı. Ayın sonunda Paradise Papers'tan yargılanan gazeteci Pelin Ünker ve Cumhuriyet gazetesi eski imtiyaz sahibi Orhan Erinç'e tazminat cezasına hükmedildi.

Bu ayın öne çıkan haberleri şunlar:

Berna Laçin'e “dinî değerleri aşağılama” suçlamasından beraat

Oyuncu Berna Laçin hakkında bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması 19 Şubat günü görüldü. Berna Laçin hakkında beraat kararı çıktı.

Özgür Gündem davasında Hatip Dicle’ye yakalama kararı

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Kaya ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Kürt Siyasetçi Hatip Dicle’nin “hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” ve “Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 11. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Aykol, Kaya, Kızılkaya ve Dicle’nin katılmadığı duruşmada hazır bulunan Avukat Özcan Kılıç, yargılanan isimlerin daha önceki duruşmalarda yaptıkları savunmaları tekrar ettiğini söyledi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti ise Hatip Dicle hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek bir sonraki duruşmanın 28 Mart’a saat 11.45’te görülmesine hükmetti.

Barış İçin Akademisyenler davaların 48 akademisyene daha hapis cezası

Barış için Akademisyenler’in 2016 yılındaki barış bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin davalarında Şubat ayında da hapis cezaları verildi. 7 Şubat günü İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülen akademisyen Alper Akyüz, TCK’nın 314/2, TMK’nın 5/1 ve TCK’nın 220/7 maddeleri kapsamında düzenlenen “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezada indirim yapmadı. Verilen ceza 2 yılın üzerinde olduğu için hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanmadı. Diğer kararlarda hakimlerin 1 yıl 6 ay hapis cezası verdikleri ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı görüldü.

Ünker ve Erinç’e “Paradise Papers”dan tazminat cezası

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Paradise Papers” haberlerinde “kişilik haklarına saldırı” gerekçesiyle Binali Yıldırım ve iki oğlu tarafından gazetenin eski çalışanı Pelin Ünker ve eski imtiyaz sahibi Orhan Erinç'e açılan manevi tazminat davasında karar çıktı. Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, davalıların eyleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, davacılar Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım adına 10’ar bin lira olmak üzere toplam 30 bin lira manevi tazminatın, 6 Kasım 2017 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti. Şubat ayındaki diğer gelişmeleri alttaki zaman tünelinden izleyebilirsiniz: