Haber: MÜNKER ODABAŞI

Şubat ayında benzine 3 kez, motorine 3 kez ve LPG’ye ise 1 kez olmak üzere toplam 7 kez zam yapıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) 2022 yılı Şubat ayı verilerine göre, benzine bir ay içerisinde 2 lira 71 kuruş, motorine 2 lira 63 kuruş, LPG’ye ise 40 kuruş olmak üzere akaryakıta, tamamı pompa fiyatına yansıyacak şekilde toplam 5 lira 74 kuruş zam gerçekleşti.

munker 1

Kaynak: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, 2022

EŞEL MOBİL SİSTEM BİTİYOR

Tüketicinin alım gücünün düşmesini önlemek amacıyla akaryakıt fiyatlarındaki artışların Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) otomatik bir şekilde karşılanmasını ve akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlayan Eşel Mobil Sistem (EMS), 1 Mart itibariyle sona eriyor.

EPGİS’den yapılan açıklamaya göre, Eşel Mobil Sistem’de ÖTV tutarlarına ulaşılması nedeniyle 1 Mart itibariyle EMS son bulacak. Önümüzdeki aylarda akaryakıta yapılacak zamların doğrudan pompaya mı yansıyacağı yoksa yeni bir sistemin mi geliştirileceği belirsizliğini koruyor.

İNDİRİM YOK

Şubat ayında akaryakıta yapılan zamların tamamı doğrudan pompa fiyatına yansırken sadece 26 Şubat’ta benzine 1 lira 61 kuruş, aynı gün motorine ise 1 lira 51 kuruşluk zam gerçekleşti. Öte yandan, Şubat ayı boyunca akaryakıta hiç indirim gerçekleşmedi.

munker 2

Kaynak: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, 2022

ŞUBAT AYI ZAM AYI OLDU

Ocak ayı başlarında 13 lira 3 Kuruş olan benzinin litre fiyatı şubat ayı başında 14 lira 53 kuruş iken ay sonunda 16 lira 86 kuruşu gördü. Motorinin litre fiyatı yılbaşında 12 lira 86 kuruş iken şubat başında 14 lira 72 kuruşa şubat sonunda 17 lira 11 kuruşa dayandı. LPG ise 2022’nin başında 9 lira 11 kuruştan tüketiciye ulaşırken şubat sonunda 9 lira 80 kuruş olarak pompada yerini aldı.

munker 3

Kaynak: Türkiye Petrolleri Geçmiş Dönem Akaryakıt Fiyatları, 2022

2 AYDA 15 KEZ ZAM

Geçen yıl akaryakıta toplam 79 kez zam yapılırken, bu yıl Ocak ayında 8 kez, Şubat ayında ise 7 kez olmak üzere şimdiden toplam 15 kez zam yapıldı bile. Mart ayında tüketicinin cebine ne kadar zam yansıyacağı ise şimdiden merak konusu.